Purjelennon riemua Jämillä

Asvaltoitu tie kaartaa määränpäähän, ja aurinko heittää hennosti säteitään pilvien joukosta. Polku harjumaisemiin näyttää houkuttelevalta. Mäntymetsään askeltaa ulkoiluvaatteisiin sonnustautuneita retkeilijöitä. Reput selässä kielivät eväistä, joita kenties nautitaan nokipannukahvin kera nuotiopaikoilla. Mieli tekisi liittyä seurueen jatkoksi, sillä luonto suorastaan huutaa helmaansa. Sinne ehdin syksyllä ja talvella. Nyt on luvassa perhosia vatsaan: Elämän ensimmäinen kosketus purjelentoon.

Tampereen Ilmailuyhdistys ry joutui taannoin jättämään kotikenttänsä Teiskon, sillä sen nykyisellä ylläpitäjällä Vauhtipuisto ry:llä ei ole lentotoimintaan vaadittavaa ympäristölupaa, niinpä kenttä on suljettu.
– Uutta kenttää etsiessämme puntaroimme Jämin, Piikajärven ja Räyskälän kesken. Jämi voitti, sillä täällä on myös muita ilmailijoita. Jämi-säätiötä ja kunnanjohtajaa myöten kaikki toivottivat meidät tervetulleiksi, Tampereen Ilmailuyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Tuominen kertaa kevään 2015 tapahtumia.

Yhdistyksen toiminnan peruskivi on kouluttaa uusia harrastajia. Jämillä siihen on mahdollisuus, samoin oman hinauskoneen käyttöön ja polttoaineen ostoon.
Kuntalaiset käyvät mielellään seuraamassa lentokentän tapahtumia. Tuominen onkin kuullut monen suusta lausahduksen: ”Purjekoneita on Jämillä seurattu 1930-luvulta alkaen. Hienoa, kun pienen tauon jälkeen täällä niillä taas lennetään.”
Tamperelaisten mieleen on erityisesti myös Jämin tarjoamat palvelut, sillä moni lentoharrastaja saapuu tänne perheineen. Kaikenikäisille löytyy mielekästä puuhaa joko luonnonhelmassa tai hiihtoputkessa. Myös majoitukset ja ruokailut hoituvat.

Vierailulauantaina yhdistys vietti kesäkauden päättäjäisiä erilaisina purjelentoaktiviteetteina. Kun uusi kevät koittaa, Tampereen yhdistys täyttää 90 vuotta ja lupaa järjestää myös yleisölle ohjelmaa.

Ensi kesänä Jämi on suuren luokan kisajärjestelyjen ytimessä. Siellä pidetään 13.–19. elokuuta radio-ohjattavien suihkulennokkien MM-kisat. Osallistujia on tulossa noin 300. Kalleimmillaan huippulennokki maksaa muutaman omakotitalon verran.
– Jämi ajoi monipuolisena ilmailun ja muiden aktiviteettien keskuksena komeasti ohi muun muussa Kiinan, Jämijärven kunnanjohtaja Kirsi Virtanen kertoo iloissaan.
Viime viikolla hän teki innoissaan tunnetuksi kisajärjestäjien ja paikallisten ilmailijoiden kanssa Saksassa JET Power -messuilla Jämiä, Jämijärveä ja naapurikuntia.

Leijuin taivaalla
Pääsin kokeilemaan purjelentoa Tampereen Ilmailuyhdistys ry:n puheenjohtaja Pertti Tuomisen ohjauksessa. Onneksemme aurinko alkoi iltapäivän viimeisillä hetkillä paistaa ja pilvet avasivat oven siniselle taivaalle. Pilveen ei purjekoneella ole asiaa.
Pelkäsin huimausta, eikä ahtaaseen ”kapseliinkaan” sulloutuminen niin kovasti innostanut. Kun olin luvannut kokeilla, piti olla sanojensa mittainen nainen. Laskuvarjo selkään ja istumaan etupenkkiin, jotta näkökulma on paras mahdollinen. Pertti puikkoihin taakse ja kohti taivaita.
Kokemus oli sanoin kuvaamattoman uskomaton ja upea. Nousimme kilometrin korkeuteen, nopeutta oli runsas 100 km/h. Unohdin ajantajun, kaiken. Niin kaunista, mitä taivas tarjosi, en ole milloinkaan nähnyt.
Selkeää säätä odotellessa kentällä vierähtää usein koko päivä. Mutta onhan se sen arvoista.

Pia Rauhalammi