Pystökaffen eläkeläiset innostuivat ampumaan

Savonlinnassa armon vuonna 1945 syntyneestä Heikki Kauhasesta piti tulla huippuluokan jääkiekkomaalivahti, mutta pelatut ottelut Rauman Lukon edustuksessa jäivät 1970-luvun alussa lopulta kahteen. Sittemmin rautakoura Kauhanen on kokeillut siipiensä kantavuutta niin maalivahtien valmentajana kuin radiokommentaattorinakin, mutta omimman lajinsa mies lienee löytänyt vasta reilu seitsemänkymppisenä.

Uskokaa te Heikki Kauhasen tuntevat, jos haluatte, mutta hänestä olisi saattanut oikein ohjattuna tulla huippuluokan ampuja. Sitä osoittavat ainakin otteet RAHTU:n eli Rauman Ammunnan Harrastuksen Tuki ry:n riveissä.
– Ei tähtäämiseen tarvitse käyttää mitään hirveitä aikoja. Riittää, että vetää liipaisimesta oikeaan aikaan, valistaa vaatimattoman miehen mainetta nautistekeleva Kauhanen.
Kiekkomies on juuri latonut 20 laukauksella ilmakivääritauluun tuelta tuloksen 207, eikä aikaa ensimmäisestä laukauksesta ole kulunut kuin muutama nortillinen.
– On se kieltämättä kovanlainen suoritus. Desimaalituloksilla maksimi on 218 pistettä ja tämän porukan virallinen ennätys kirjoitetaan Ismo Suhosen nimiin numeroin 211,7, RAHTU:n puuhamiehiin lukeutuva Pauli Kärkkäinen valistaa.

Palataan ajassa kolmisen vuotta taaksepäin, vuoteen 2014. Kolme ammuntaa harrastavaa miestä eli Suhonen, Kärkkäinen ja Matti Sund kokoontuu yhteen ajatuksenaan lähteä tukemaan nuoria raumalaisia ampujia. Tukiyhdistys perustetaan käytännössä saman tien.
– Tulin kertoneeksi eläkeläisille hienosti sopivasta harrastuksesta torin pystökaffekojulla ja aika moni kaveri innostui heti mukaan, Kauhasen Heikki oli yksi heistä. Nyt porukassa on jo nelisenkymmentä miestä, joista samaan aikaan ampumassa käy ehkä puolet. Vanhin porukasta on 83 vuotta täyttänyt Olavi Perttu ja nuorimmatkin jo eläkeiässä, Ismo Suhonen selvittää.
– Kokoonnumme Rauman ilma-aseradalle joka toinen keskiviikko ja osanottomaksut käytetään käytännössä lyhentämättöminä paikallisten nuorten ampujien tukemiseen. Rahoilla ostetaan tauluja ja luoteja, sekä annetaan anomusten perusteella stipendejä. Tuettavia, sekä huippuja että harrastajia, on ollut kymmeniä, jatkaa Suhonen.
Suhonen ja kumppanit olivat junailemassa Rauman ilma-aseradalle myös optisia näyttölaitteita, jotka hankittiin lopulta Vakka-Suomen Nuorisosäätiön myöntämän tuen turvin. Kaikkiaan laitteita on käytössä 30 kappaletta.

Yksi RAHTU:n aktiiveista on Heikki Kauhasen tavoin paremmin jääkiekosta kuin ampumaradoilta tuttu Teuvo Hallasalo, joka teki pitkän päivätyön Äijänsuon hallimiehenä. Edellisen kerran ”Halla” muistaa tarttuneensa pyssyyn armeijassa ollessaan.
– Ensimmäisellä kerralla tulos jäi varmaan alle 180 pisteen, mutta nyt ennätys on jo 205,4. Kun opin keskittymään kunnolla, alkoi tulostakin tulla. Kehitys on ollut toistaiseksi tasaista ja mikä tärkeintä, se on ollut myös jatkuvaa, Hallasalo kehaisee.
– Kilpailuvietti vie mukanaan, mutta yhtäläisesti tänne vetää sosiaalinen puoli. Meille eläkeläisille on tärkeä löytää samanhenkistä väkeä, jonka kanssa voi juoda kahvia ja puhua jostain muustakin kuin vain jääkiekosta, hän perustelee.

Hallasalo on yksi niistä, jotka ovat ostaneet oman aseen. Hän hankki kilpailukäyttöön tarkoitetun ilmakiväärin yhdessä toisen aktiivin eli Timo Salmen kanssa.
– Suurin osa porukasta ampuu Rauman Seudun Urheiluampujien aseilla. Mukaan mahtuu, vaikka ei omaa pyssyä omistaisikaan, Pauli Kärkkäinen korostaa.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon