Raha jää paikallisille

K-Supermarket Onnipekan yhteydessä oleva pullonpalautusautomaatti sai vuosi sitten rinnalleen suoran kanavan yhdistysten kukkaroon.
– Idea oli minun. Yhdistykset tarvitsevat aina rahaa. Kun pullokuitin voi ohjata yhdistyksen laatikkoon, ei yhdistysten tarvitse lippaan kanssa kiertää tai olla aina myymässä jotain. Ainakin ne saavat tästä pienen lisän, kauppias Tatu Heinola juttelee.

Yhdeksän paikallista yhdistystä MLL Nakkilan osastosta ja Nakkilan Vireestä lähtien ovat saaneet osansa pullonpalautuksista nyt vuoden ajan. Kaupan aulaan kauppias sijoitti kaikille mukaan ilmoittautuneille oman laatikon, jotka tyhjennetään tarpeen mukaan ja kuittien perusteella rahat jaetaan.
– Hyviä summia yhdistykset ovat saaneet. Näyttää siltä, että mitä isompi jäsenmäärältään yhdistys on, sitä enemmän rahaakin karttuu. Jotkut ovat saaneet satoja euroja.
Tatu Heinola arvioi, että tieto rahan ohjautumisesta nuorisotyötä tekeville paikallisille yhdistyksille virkistää avustusintoa. Hän korostaa sitä, että yhdistysten toiminta liittyy nuorten kanssa tehtävään työhön.
Hän itsekin sanoo laittavansa pullonpalautuksista saatavat kuitit paikallisille toimijoille. Ja kaikki mukana olevat näyttävät muutoinkin saavan osansa kansan karttuisasta kädestä.
– Kun vuosi sitten kysyimme halukkaita, yhdeksän laatikkoa varattiin heti. Järjestän lisää palautuslaatikoita, jos uusia halukkaita löytyy. Minuun voi ottaa yhteyttä, Tatu Heinola sanoo.
Nakkilalaiskaupan järjestelmässä avustettavia kohteita voi pian olla toistakymmentä, jos toiminta nykyisestään vielä laajenee.

Jukka Silvast