Rauma Blues tekee sen jälleen kerran

Rauma Blues on kiistatta oman musiikkigenrensä alueella sitä, mitä Pori Jazz on omassaan, eli monessa mielessä lajinsa ykkönen valtakunnassa. Muista Suomen blues-tapahtumista jo 32. kerran järjestettävä Rauma Blues erottuu siinä, että se on aina marssittanut lavalle artisteja, joita ei ole aikaisemmin näillä leveysasteilla nähty. Näin tapahtuu myös tänä vuonna eli lauantaina 12. elokuuta.
– Olemme pyrkineet olemaan alusta asti tienraivaaja, joka yrittää löytää uusia ja erilaisia artisteja. Alkuvuosina se ei ollut helppoa, kun internetiä ei oltu vielä keksitty ja muutkin yhtey-det olivat mitä olivat. Ehkä juuri tästä syystä meikäläinenkin pääsi mukaan porukkaan. Minulla sattui olemaan duunipaikallani satamassa telex-laite ja sillä sitten buukattiin ensimmäiset bändit Sveitsin kautta Raumalle, muistaa vuonna 1987 eli vuosi Rauma Bluesin perustamisen jälkeen organisaatioon sisään uinut Jyrki Lehti.
– Olisihan sen voinut tehdä tietysti helpommallakin tavalla, mutta jostain syystä emme kuitenkaan ottaneet yhteyttä Tappi Suojaseen, ”Iiki” Lehti virnistää.

Erityisen mielissään Lehti sanoo hetken miettimisen jälkeen olevansa siitä, että Raumalle on saatu sellaisetkin alansa legendat kuin Solomon Burke ja Snooks Eaglin. Henkilökohtaisiksi suosikeikseen hän nostaa – nyt enempiä miettimättä North Mississippi All Starsin ja Southside Johnny & The Asbury Jukesin.
– Southside Johnny & The Asbury Jukes muutti koko bluesolemustani. Se oli se amerikkalainen mahtava ja tasainen soundi, josta täysi kolmen pillin torvisessio teki täydellisen. Elämys oli huima, karvat nousevat vieläkin pystyyn, kun sitä ajattelee, tyhjentää Lehti.
– Tänä vuonna on tarjolla kattaus, jota on helppo kehua kokonaisuutena yhdeksi kaikkien aikojen kovimmista. Monipuolinen ja mielenkiintoinen ohjelmisto saatiin kasaan jopa poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa. Usein artistit venyttävät päätöksiään kesän korville asti, mutta nyt kaikki oli koossa jo hyvissä ajoin, hän paljastaa.

Tämänvuotisen Rauma Bluesin pääesiintyjä on oman aikansa ihmelapsena pidetty kitaravirtuoosi Eric Gales, jonka vahvaa blues rock -soittamista on verrattu jopa itseensä Jimi Hendrixiin.
– Gales ei ole todellakaan mikään perinteinen blues-mies, Lehti luonnehtii.
– Kaksinkertainen Grammy-ehdokas, blues-laulaja ja lauluntekijä Earl Thomas tarjoilee puolestaan funkahtavaa, souliin päin kallellaan olevaa settiä, johon puhaltimet tuovat tietyn tyylin ja meiningin, Lehti jatkaa.

Kanadalaista muusikko-näyttelijää Shakura S’Aidaa Lehti kuvaa puolestaan ”kauniiksi katsella ja kuunnella”.
– Pitkän uran tehnyt Shakura on älyttömän taitava sielukas soul-laulaja, jota on yritetty saada Raumalle jo pari kertaa aikaisemminkin. Nyt se sitten vihdoin onnistui.
– Espanjasta tai oikeammin baskimaalta lähtöisin oleva Travellin Brothers on vuoden 2015 EBU-voittaja, jonka näimme livenä samana vuonna Tanskassa. Luvassa on vauhdikasta swingityyppistä musiikkia, joka saa kuulijan hyvälle mielelle. Kuuden kaveruksen bilebändi pistää takuuvarmasti puntin vipattamaan, lupaa Lehti.

Kotimaisesta osaamisesta Rauma Bluesin pääkonsertissa vastaa maamme eturivin muusikoista koottu The Capricorn Brothers Band, joka tekee debyyttiesiintymisensä Raumalla. Mukana ovat kitaristit Jarmo Nikku ja Olli Haavisto, urkurilaulaja Jukka Gustavson, basistilaulaja Maria Hänninen ja rumpali Anssi Nykänen.
– Bändiä voisi kutsua vaikka Allman Brothers -tribuuttibändiksi, Jyrki Lehti tietää.

Asko Tanhuanpää