Rauma kelpaa edelleen esimerkiksi

Raumalla jouduttiin marraskuun lopulla erikoisen tilanteen eteen, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti (sd.) ilmoitti luopuvansa kaikista luottamustehtävistään vuodenvaihteessa. Tuuraaja loppukaudeksi löytyi kuitenkin suhteellisen helposti, kun demarien valtuustoryhmää johtanut Pekka Wallenius lupautui ottamaan tehtävän vastaan.
– Lähden liikkeelle siitä, että olen hallituksen pöydän ääressä yksi yhdestätoista. Kaikki perustuu yhteistyöhön. Kun se on kunnossa, pystymme tekemään töitä kuntalaisten hyväksi. Yksittäinen ihminen ei asioita pysty ratkaisemaan, Wallenius tietää.
– Olen itselleni rehellinen, enkä edes yritä tehdä enemmän, mitä terveys antaa periksi. Missään nimessä se ei kestä ympärivuorokautista juoksemista pitkin maakuntaa, hän jatkaa.

Toimittajan töitä niin radiossa kuin sanomalehdessäkin tehnyt Pekka Wallenius, 63, jäi sairaseläkkeelle vuonna 2000 ja kolme vuotta sitten hänelle tehtiin munuaissiirto.
– Terveystilanne tänään on ihan hyvä, mutta liikaa rehkimistä se ei tosiaankaan kestä. Virtaa riittää kuitenkin uusien kirjaprojektienkin miettimiseen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, pitäisi vuoden alussa aloittaa raumalaisen jalkapallon historian kirjoittaminen yhteistyöprojektina, paljastaa Wallenius.

Hyvältä näyttää kaupunginhallituksen uuden puheenjohtajan mukaan myös Rauman tilanne niin henkisesti kuin taloudellisestikin ajatellen.
– Sisäisessä hengessä on ollut ilmiöitä, jotka ovat hiertäneet, mutta en minä henkeä silti erityisen huonona näe. Tärkeintä on se, että kaikki valtuustoryhmät pääsevät rehellisesti vaikuttamaan ja kertomaan omat mielipiteensä. Valtakunnan politiikka ei saa vaikuttaa kuntalaisten edunvalvontaan.
– Taloudellisesti ja toiminnallisesti ajatellen Rauma kelpaa edelleenkin esimerkiksi. Viime vuosien elinkeinopoliittiset linjaukset on tehty niin, että tulevaisuus näyttää hyvinkin valoisalta, kaupunginjohtaja ja koko organisaatio ovat tehneet hyvää työtä.

Pekka Wallenius muistuttaa, että meneillään on isoja asioita, esimerkkeinä hän nostaa esiin Satasoten ja kaupungin uuden organisaation.
– Satasoten linja ei tule varmasti muuttumaan, vaikka Lehti lähti. Selvitystyö sen etenemisestä jatkuu edelleenkin. Henkilökohtaisesti olisin toivonut laajempaa ratkaisua, missä Varsinais-Suomi olisi ollut mukana, mutta näillä mennään. Maakuntaraja on ikävä kyllä liian korkea muuri ylitettäväksi.
– Rauma on osa Satakuntaa ja me olemme vastakin mukana rakentamassa asioita koko maakunnan näkökulmasta. Tämä tietysti edellyttää Rauman ja Porin saumatonta yhteistyötä, miettii Wallenius.

Wallenius sanoo toivovansa, että kuntalainen pysyisi myös jatkossa päätöksenteon keskipisteessä. Tänään on hänen mukaansa menty liikaakin kustannustehokkuus edellä eli kaiken kunnallisenkin toiminnan pitäisi tuottaa voittoa.
– Välillä tulee väkisin miettineeksi, mihin meidän verorahamme oikein menevät. Ei Suomi ole mikään osakeyhtiö, vaikka siitä yritetään nyt sellaista tehdä, hän kritisoi.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon