Rauma: Uudessa uimahallissa uidaan jo syksyllä 2021

Raumalla on edetty suhteellisen ripeästi sen jälkeen, kun kaupungissa tehtiin päätös kokonaan uuden uimahallin rakentamisesta sen sijaan, että lähdettäisiin korjaamaan vanhaa, jo 1970-luvun alussa käyttöön otettua ja 1990-luvun lopulla laajennettua hallia.
– Nykyinen halli on tehty 1960-luvun opein ja sen päivittäminen 2040-luvun vaatimuksiin vastaavaksi olisi ollut turhan vaativa tehtävä. Reilu pari vuotta sitten tehtiin periaatepäätös siitä, että uusi halli on paras vaihtoehto, kaupungin toimialajohtaja Tomi Suvanto selvittää.
– Kaupunginhallitus päätti keväällä, että halli suunnitellaan Karin kentän alueelle eli käytännössä nykyisin kansalaisopiston käytössä olevan vanhan lyseorakennuksen paikalle. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voisivat työt alkaa syksyllä 2019, jolloin uusi halli olisi käytössä syksyllä 2021.
– Vanha halli on luonnollisesti käytössä siihen asti, kun uusi valmistuu, Suvanto linjaa.
Tomi Suvannon mukaan ennen rakennustöiden alkamista on vielä ratkaistava, minne kansalaisopisto muuttaa. Sen on tarkoitus siirtyä Aronmäkeen osaksi Hj. Nortamon koulun kokonaisuutta, mutta koulussa todetut kosteusongelmat saattavat muuttaa suunnitelmia.

Karin kentälle uimahallin naapuriin on suunniteltu myös kansallisten palloiluliigojen vaatimukset täyttävän palloiluhallin rakentamista, mutta Suvannon mukaan hanke vaatii toteutuakseen ensin kaavamuutoksen, samoin kuin mahdollisten asuintalojen rakentaminen alueelle.
– Voi olla, että liikuntahallin rakentaminen alkaisi jo samaan aikaan uimahallin kanssa, mutta ihan yhtä hyvin se voi venyäkin, sanoo Suvanto, jonka mukaan sirkusten ja muiden vastaavien aktiviteettien on tarkoitus siirtyä Karin kentältä joko jäähallin parkkialueelle tai sitten Sinkotien suuntaan.
– Muitakin paikkoja uimahallin rakentamiseen on katsottu, yhteensä niitä taisi olla kymmenkunta, mutta aika pian päädyttiin siihen ratkaisuun, että Karin kenttä on paikkana paras mahdollinen. Se on sitä niin liikenteen sujuvuutta kuin kaupunkikehitystäkin ajatellen. Mitä lähempänä ollaan kaupungin keskustaa, sitä parempi. Omalta osaltaan uusi uimahalli tulee parahtamaan kaupungin elinvoimaisuutta ja tuomaan tänne taas uutta tervettä pöhinää, hän ilmoittaa.

Tomi Suvannon mukaan nykyisen uimahallin toiminnot ovat lähtökohta, kun uuden hallin ratkaisuja aletaan suunnitella.
– Allaspinta-alaa tulee olemaan nykyistä 800 neliötä enemmän, ehkä noin puolitoistakertainen määrä. Tärkeintä on se, että altaat ovat monikäyttöisiä eli niiden pitää soveltua muuhunkin kuin pelkästään kilpauintiin tai vastaavasti pelkkään vesijumppaan, Suvanto ilmoittaa.
– Ratojen pituudesta ei ole vielä tehty edes periaatepäätöksiä. Siitä pitää keskustella myös paikallisten uimaseurojen kanssa. Jos olen oikein ymmärtänyt on vähintään kahdeksan 25-metristä rataa suurempi toive kuin ratojen pidentäminen 50 metriin, toimialajohtaja miettii.

Suvanto sanoo, ettei rakennuksen koon tarvitse välttämättä kasvaa nykyisestä, vaikka allaspinta-ala kasvaakin.
– Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että pääsemme liikkeelle täysin puhtaalta pöydältä, hän muistuttaa.

Uimahallin rakentamiselle Karin kentälle asettaa omat rajoituksensa pohjavesi, joka on alueella vain noin kolmen metrin syvyydessä. Tilannetta helpottaa se, että huoltotilojen ei tarvitse nykyisin enää sijaita maan sisällä.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon