Raumalainen ihastui puistoihin ja Kirvatsiin

Ei nyt ihan kateellisena, mutta värinä äänessään raumalainen Tapio Niemi kommentoi Porin kansallisen kaupunkipuiston näkymiä.
Mies on iloisesti yllättynyt nykypäivän kaupunkikuvastamme.

Raumalla on puistoja harvassa ja nekin hänen mielestään huonossa hoidossa.
–  Kukkaistutukset meillä ovat kauniita, mutta puistot kuin paikkoja vaatteissa, kirjailija, freelance-toimittaja, murreviihdyttäjä Niemi puntaroi.

Kiertoajelulla häntä viehätti erityisesti Kirjurinluoto ympäristöineen ja keskustan ristikkäispuistot. Urheilukeskuksen ja Porin metsän ympäristöineen hän ei ymmärrä kuuluvan kansalliseen kaupunkipuistoon.
– Alueet ovat täynnä ryteikköä ja hallirumiluksia. Eivät mitään silmien iloja, hän kritisoi.
Hetken mietittyään hän lievensi sanomalla, että toisaalta urheiluhalleissa on toimivuus tärkeintä.

Porin metsässä sodan jäljistä muistuttavat kolme sirpalesuojaa on merkitty ja löydettävissä Veteraanilenkin ja koirapolun varrelta. Tämän kuultuaan historioitsija Niemi inspiroituu ideoimaan Porille uutta teemakierrosta nimeltään Viime sotiemme kohteet. Reitti kulkisi sirpalesuojien, muistomerkkien ja sodasta muistuttavien patsaiden luota Satakunnan Museossa sota-aiheeseen näyttelyyn.
– Eikö Yleisradionkin pääpaikka sijainnut talvisodan aikana Porissa, hän muistelee.

Kirjurinluodon hän siirtäisi välittömästi Raumalle, jos vain voisi. Tilalle hän lupasi porilaisille 500 valkoposkihanhea, jotka majailevat Kanaalin etelärannassa, nk. Virastotalon puistossa.

 

Kaupunkipuisto on tuntematon hienous

Porin kansallinen kaupunkipuisto viettää 10-vuotisjuhliaan. Harva porilainen, saati ulkopaikkakuntalainen, tietää juuri mitään kaupunkipuistosta. Yleinen arvio on, että se rajoittuu Raatihuoneenpuiston kulmille ja Kirjurinluotoon.

Opastettuja kiertoajeluja on tämän tästä järjestetty halki kansallisen kaupunkipuiston. Esimerkiksi kuluvan viikon tiistaina linja-auto kuljetti halukkaita parin tunnin ajan. Oppaina olivat intendentti Hilkka Viitala Luontotalo Arkista ja projektipäällikkö Heli Nukki Porin kaupunkisuunnittelusta.
Osallistujia oli innostunut mukaan valitettavan vähän. Tulevia kiertoajeluja kannattaa pitää silmällä, niin paljon uutta oppii, vaikka olisi paljasjalkainen porilainen.

Kansallisesta kaupunkipuistosta voivat maassamme ylpeillä Porin lisäksi vain Hämeenlinna, Heinola, Hanko ja Porvoo. Useat kaupungit valmistelevat kaupunkipuiston hakemista ympäristöministeriöltä.
Nimekkeen ideana on säilyttää valtakunnallisesti arvokkaita viheralueiden ja historiallisten ympäristöjen muodostamia kokonaisuuksia.  Kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon on tarkoitus liittää kymmenkunta erilaista kaupunkia ympäri maatamme.

Pia Rauhalammi