Raumalla hyvä syy tuulettamiseen

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Kimmo Vainio tekee työtä käskettyä, kun kaupunginjohtaja Kari Koski pyytää häntä kohottamaan kilometritolppaa mukailevan painavan palkintopystin ilmaan. Kaukaa viisaasti Koski sanoo, että saattaisi itse pudottaa kivestä veistetyn palkinnon varpailleen.
Yhteistyö toimii, painava palkinto nousee komeasti ilmaan, ja Kosken varpaat säästyvät.

Satakunnan Yrittäjät on myöntänyt kilometritolppaa mukailevan palkinnon vuodesta 2011 lähtien Satakunnan yrittäjäaktiivisimmalle kunnalle. Tällä kertaa voisi jääkiekkojargonia mukaillen sanoa, että ”Poika on palannut kotiin”. Rauma oli nimittäin palkinnon ensimmäinen voittaja mainittuna vuonna eli 2011.
– Meillä on lähdetty liikkeelle siitä, että yrittäjäyhteyksiä hoidetaan koko organisaation leveydeltä. Raumalla toimitaan yhdessä leveällä rintamalla sen sijaan, että yrityksiin marssittaisiin peräkkäin ja yksitellen, Kari Koski tiivistää.
– Nyt saatu palkinto on konkreettinen osoitus siitä, että asiat on tehty hyvin ja ne on tehty oikein. Toimintatapoja ei ole syytä lähteä muuttamaan, ellei sitten lähdetä tekemään asioita vieläkin paremmin, kaupunginjohtaja sanoo.
– Itseäni lämmittää erityisesti palkinnon perusteluissa ollut maininta pitkäjänteisestä toiminnasta ja kokonaisvaltaisesta ajattelusta, Koski jatkaa.

Yrittäjäaktiivisimman kunnan palkinto jaetaan nykyisin myös kahdessa muussa Suomen maakunnassa eli Pirkanmaalla ja Savossa. Ensimmäisenä tapa otettiin käyttöön juuri Satakunnassa.
– Palkitsemiseen käytettävät kriteerit toimivat kuin laadun kehittäminen. Tässä kilpailussa ei menesty, jos laatu ei ole monipuolisesti kunnossa, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen näkee.
– Kunnille kilpailu yrittäjäaktiivisimman kunnan tittelistä on tärkeä asia, tänäkin vuonna Satakunnan seitsemästätoista kunnasta oli mukana 15. Poissa olivat ainoastaan Eurajoki ja Jämijärvi, paljastaa Kivinen.

Yrittäjäaktiivisimmalle kunnalle kuuluvan palkinnon lisäksi Satakunnan Yrittäjät jakoi myös kaksi erikoismainintaa. Honkajoki sai Vuoden nousija -maininnan ja Säkylä puolestaan Vuoden yhteistyöteko -maininnan.

Yrittäjäaktiivin kunta -palkinnon perusteissa kiinnitettiin huomiota muun muassa kunnan ja yrittäjien yhteisen elinkeinotiimin toimintaan, yritysvaikutusten arvioinnin toteuttamiseen, kunnan panostukseen alueen infraan, yrittäjäkasvatuksen toteuttamiseen sekä kunnan viranhaltija- ja luottamusjohdon yrittäjämyönteiseen toimintatapaan.
Kaupunginjohtaja Kari Koski vakuuttaa, että kaikki edellä luetellut asiat on otettu Raumalla huomioon.
– Raumalle rakennettiin vuosikymmenen alussa yrityspalvelutyöryhmä, missä asioita johdetaan yhdessä. Mukana ovat kaikki viranomaistahot, ympäristötoimi, rakennusvalvonta, toimialajohtajat ja jopa pelastuskeskus. Kun joku uusi yrityshanke on vireillään, kaikki kuulevat siitä samalla kerralla. Kaikki asiat käsitellään tietysti luottamuksellisesti, se on oleellinen osa sitoutumista yhteisen asian taakse, painottaa Koski.
– Yksi tärkeimmistä asioista on avoimuus. Tiedon kulkemisen kaupungin ja yrittäjien välillä täytyy toimia ja meillä se oikeasti myös toimii. Näin vältetään väärinkäsityksiä, hän muistuttaa.

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi haluaa muistuttaa, että asenneilmasto Raumalla on suopea yrittämistä kohtaan.
– Yrittämisen edellytykset ovat kunnossa. Siitä kuuluu kiitos niin asiansa osaaville virkamiehille kuin monia hyviä asioita mahdollistavalle poliittiselle konsensuksellekin, Leppikorpi tietää.

Asko Tanhuanpää