Raumalla toteutetaan ainutkertainen Life Aquatic -teoskokonaisuus

Rauman uimahallissa pääsee kuluvan elokuun puolivälissä eli 17.–20.8. aistimaan jotain Suomessa ennen kokematonta, kun Life Aquatic -taidetapahtuma valtaa altaat. Luvassa on teos-
kokonaisuus, joka pitää sisällään niin veden alla kuunneltavia live-konsertteja, vedenalaista äänimaisemaa, uima-altaaseen sijoitettua veistotaidetta kuin elävää vesiluontoakin.

– Maailmalla on ollut tämän suuntaisia kokeiluja, mutta hyvin vähän, eikä missään tässä mittakaavassa. Rauman tapahtuma on siksi uniikki ja uraa uurtava, että sitä tullaan ihmettelemään Englannista asti, tapahtuman tuotannosta vastaavan Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen selvittää.

Ketoselle itselleen Raumalla on aivan erityinen merkitys, sillä hän työskenteli pitkään Lönnströmin taidemuseon johtajana.
– Yksi ihmeellisimmistä elementeistä Rauman uimahallissa on äänitaiteilija Petri Kuljuntaustan toteuttama vedenalainen äänimaisema.
Hän on etsinyt Raumalle ääniä paitsi merestä kaupungin edustalta, myös Raumanjoesta ja kanaalista.

Uimahallin Life Aquatic on osa Rauma Biennale Balticum -ohjelmaa. Rauman taidemuseossa kuullaan esimerkiksi Kuljuntaustan äänittämää mateen laulua.
– Life Aquatic kutsuu avaamaan aisteja vedenalaisessa maailmassa. Veden alla äänet aistitaan poikkeuksellisesti kallon luiden kautta, Helka Ketonen paljastaa.

Kolmena iltana uimahallissa on myös live-konsertti, jonka musiikki johdetaan veden alle. Stagella esiintyvät muun Takku Ylinen, Ville Eriksson/Surina, Petri Kuljuntausta, Tuomas Toivonen ja Jarno Tikka.
– Uimahallin vesi on lämmitetty tapahtuman ajaksi. Musiikista pääsee nauttimaan perusvälineillä eli snorkkeli ja uimalasit riittävät. Sekin toimii, jos pitää nenästä kiinni ja korvat veden alla, kertoo Ketonen.

Altaissa on taidetapahtuman aikana myös kuvataiteilija Kristiina Ljokkoin toteuttamia vedenalaisia pienoisveistoksia. Ne ovat kuin terraarioita, joihin vesi ja muu sisältö on koottu niin Raumalta kuin muualtakin Suomesta.

Pia Rauhalammi