Rauman sairaalaan jää myös leikkaustoimintaa

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan vs. toimialajohtaja Marja-Leena Alho paljastaa lähtevänsä anestesialääkäriksi keskussairaalaan.

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveysalan vs. sosiaalijohtajana menneet puolitoista vuotta toiminut Marja-Leena Alho paljastaa Satakunnan Viikolle palaavansa takaisin koulutustaan vastaavaan työhön lääkäriksi. Alho on yksi niistä raumalaisista lääkäreistä, jotka siirtyvät vuodenvaihteen jälkeen Satakunnan keskussairaalaan Poriin.
– Olen toinen Raumalta sairaanhoitopiirin palvelukseen lähtevistä anestesialääkäreistä. Kotini pysyy kuitenkin edelleen Raumalla ja teen viikoittain myös vähintään yhden työpäivän Rauman sairaalassa, Alho kertoo.
– Valehtelisin jos väittäisin, ettei käytännön lääkärin töitä ole välillä tullut ikävä, viimeksi viime maaliskuussa leikkaussalissa työvuoron tehnyt Alho myöntää.

Marja-Leena Alhon mukaan Raumalta on siirtymässä tällä hetkellä Poriin kaikkiaan 18 ihmistä, joista lääkäreitä on viisi. Kymmenkunta miettii vielä ratkaisuaan. Päätös on tehtävä lokakuun loppuun mennessä.
– Poriin lähtee neljä erikoislääkäriä eli kaksi kirurgia ja kaksi anestesialääkäriä sekä yksi erikoistuva lääkäri. Tämän hetken tiedon mukaan Rauman sairaalaan jää vastaavasti edelleen kaksi kirurgia, kaksi gynekologia, lastenlääkärit ja sisätautilääkärit sekä korvalääkäri. Terveyspalveluissa Rauman sairaalanmäellä on tällä hetkellä töissä noin 450 ihmistä, joista reilut 400 siis jatkaa, ynnää Alho.
– Henkilöstö on ollut odottavalla kannalla siitä, miten jatko järjestyy. Nyt eletään luopumisen surun aikaa ja mietitään, miten oman arjen järjestää. Vaikka matka Raumalta Poriin on vain 50 kilometriä, eivät julkiset palvelut tahdo taipua ainakaan vuorotyöläisten tarpeisiin, hän tietää.

Raumalta loppuvat joulun alla käytännössä kaikki nukutusta vaativat leikkaukset, mutta aika paljon toki säilyy entiselläänkin.
– Raumalla jatkuvat esimerkiksi paikallispuudutuksessa tehtävät urologiset ja gynekologiset tähystykset, kasvojen alueen plastiat, lasten korvien putkitukset sekä suolistotähystykset ja nukutuksessa tehtävät suun hammashoidot. Anestesialääkäri on Raumalla tosiaankin ainakin yhtenä päivänä viikossa, Marja-Leena Alho luettelee.
– Nykyisistä palveluista erikoispoliklinikat toimivat Raumalla vuodenvaihteen jälkeenkin, samoin terveyskeskus. Kiirevastaanotto eli päivystys jatkuu sekin entiseen tapaan aamukahdeksan ja iltakymmenen välillä. Sairaalaan jää vuodepaikkoja 90, kun niitä nyt on 95. Lisäksi jo nyt sairaanhoitopiirin alla olevat laboratorio- ja röntgenpalvelut pysyvät entisellään, jatkaa Alho.
– Tässä vaiheessa voisi sanoa, että raumalaisten pelko oman sairaalan puolesta on ollut vähän ylimitoitettu. Ei Rauman sairaala mihinkään lopu, vs. toimialajohtaja tiivistää.

Alho muistuttaa, että raumalaisten erikoissairaanhoidon tarpeista 80 prosenttia on hoidettu tähänkin mennessä Porissa. Rahassa mitaten Rauman sairaalan osuus yhteensä noin 50 miljoonan euron erikoissairaanhoidon kustannuksista on ollut 12 ja Porin osuus vastaavasti 38 miljoonaa.

Marja-Leena Alhon työajasta ison osan on vienyt myös tulevaan sote-uudistukseen liittyvien asioiden valmistelu. Maakunnallisesti on tehty töitä aktiivisesti, mutta valtakunnallisesti moni asia on kesken.
– Paljon on tosiaankin vielä auki. Kukaan ei varmaankaan tiedä, missä muodossa valinnanvapauslaki tulee. Poliittista erimielisyyttä on esimerkiksi asiakassetelien kanssa. Saako maakunta päättää niistä, vai onko vastakin kysymys subjektiivisesta oikeudesta, Alho miettii.
– Satakunnassa on jo nyt käynnissä useita kehitysprojekteja. Täällä yritetään yhtenäistää toimintoja tulevaa sotea ajatellen. Aika käytetään koko ajan mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Tavoitteena on saada kaikille satakuntalaisille tasapuoliset palvelut, kun sote-uudistus joskus toteutuu, painottaa Alho.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon