Rauta nousee, ruoka maistuu

Painonnostajalupaus Suvi Talasterällä on tapaamispäivänä erityisen iloinen hymy. Ajokortti on varma asia, sillä insinööriajo meni aamutuimaan läpi. Liikkuminen treeneihin ja kouluun helpottuu huomattavasti, vaikka on skootteristakin ollut suuri apu. Ajopelinä on mummulta peritty Volkswagen Polo vuosimallia 2004, ajettuja kilometrejä on takana 80 000. Mummu vaihtoi uudempaan autoon.

Porin Puntti-Karhuja edustava Suvi on varreltaan 153,6 senttiä ja painaa 58 kiloa. Hänen meriitteihinsä lukeutuu useampia Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuksia. Valmentajana on Painonnostoliiton nuorten vastuuvalmentaja, rovaniemeläinen Saija Määttä.
– Liiton toiminta on keskittynyt Rovaniemelle. Saija tekee minulle ohjelmat. Pidän hyvänä asiana, että minulla on naisvalmentaja. Miehiä ja naisia ei voi valmentaa samalla tavalla, eikä myöskään nuoria ja aikuisia.

Opiskelu Porin suomalaisen yhteislyseon lukion (Psyl) urheiluluokalla on sujunut mallikkaasti. Ennen puntteilua Suvi harrasti salibandyä, mutta jo 10-vuotiaana hän innostui punttikoulusta ja sitä myötä painonnostosta. Laji on niin vienyt mennessään, etteivät muut urheilut kiinnosta.
– En ole edes penkkiurheilija. Vain tämä painonnosto on mieluista, Suvi naurahtaa.

Tiukasta treenauksesta huolimatta hän huolehtii myös opinnoista. Ajatuksissa on aloittaa ylioppilaskirjoitukset tulevana syksynä. Kemia, pitkä matematiikka ja biologia ovat ohjelmassa. Kevääksi 2018 jää äidinkieli, ruotsi ja fysiikka. Aineet Suvi on valinnut mieltymysten ja tähtäimensä mukaan. Suunnitelmissa on biologian tai lääketieteen opinnot ja opiskelukaupunkina Tampere.
– Sieltä olisi sopiva välimatka jatkaa urheilu-uraa.

Urheilulliset lähitavoitteet rytmittyvät oman sarjan mestaruuksiin. Esimerkiksi Albaniassa järjestetään lokakuun puolivälissä EM-kisat ja kotikaupungissa Porissa hieman sen jälkeen PM-kisat. Molemmissa Suvi aikoo olla teräskunnossa.

MISSÄ SYÖTIIN:
• 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Viikin Helmi on aviopari Sanna ja Timo Saikkosen omistama lounasravintola Helmentiellä Porissa.
• Lounas- ja cateringalan yritys Viikin Helmeen kuuluu myös Kupariteollisuuspuistossa Porissa toimiva Kuparin Helmi. Työntekijöitä on yhteensä 15.
• Lounas tarjoillaan arkisin 10.30 – 14.30. Lounaita toimitetaan myös työpaikoille.
Muina aikoina ravintoloiden tilat ovat varattavissa juhla- ja kokouskäyttöön.
• Tuotantotilojen laajennus Helmentiellä mahdollistaa kaiken kattavan catering-
toiminnan pienistä perhejuhlista ja illanvietoista suuriin yritystapahtumiin ja illallisiin.
• Viikin Helmi tukee aktiivisesti porilaista urheilua.
• Lounastimme maanantaina, jolloin noutopöydässä oli tarjolla perinteisten
lisukkeiden lisäksi päivän keittoa, talon kreikkalaista salaattia, emännän
broilerpataa ja kebabkiusausta. Suvi valitsi pääruuakseen kebabkiusauksen.
Tiedot antoi yrittäjä Timo Saikkonen.

Pia Rauhalammi