Rekkayrittäjästä kuoriutuu lavalla näyttävä burleski

Titta Malmila, 43, istahtaa keittiönpöydän ääreen Porin Väinölässä. Ihme, että malttaa hetkeksi rauhoittua aloilleen. Piru ja Oskari kinuavat syliin – ne ovat mopseja, vaikka omistaja niitä lapsikseen kutsuukin. Silitykset ja hemmottelut ovat perusosa niiden arkea, kun Titta on kotosalla.
– Polvi jomottaa. Palasin juuri yön yli -reissultani Jyväskylästä, vilkaseleinen Titta selittää ja rahnuttaa samalla ”poikiaan”.

Särky on paha asia, sillä tanssi on tämän naisen puoli valtakuntaa. Hän rakastaa burleskia ja omistaa tanssikoulun. Lisäksi hänellä on miehensä Petri Malmilan kanssa rekkayritys. Ajossa pyörii yötä päivää kaksi 25 metriä pitkää yhdistelmäajoneuvoa. Pariskunnan kaksi poikaa, eli ne oikeat lapset, ovat muissa hommissa. Koirat ovat lempinimeltään ”Äidin paremmat lapset”. Jo tästä lauseesta tietää ronskin huumorin kuluvan tämän huushollin puhetapaan.
– Yrityksen perustimme 12 vuotta sitten. Työntekijöitä on lisäksemme kaksi. Itse ajan muun muassa heidän lomiensa ja pekkastensa ajot. Toki muulloinkin, kun tarvetta ilmenee. Olen pyörien päällä puolet vuodesta vaihtelevina ajanjaksoina.

Jottei eläväisen naisen aika käy pitkäksi, hän perusti nelisen vuotta sitten Feeldance-tanssikoulun. Sitä ennen hän suoritti Helsingissä Itämaisen tanssin tutkinnon.
– Ohjaan viikoittain tanssitunteja ja kierrän myös viikonloppuisin ympäri maatamme workshop-meiningillä. Rakastan burleskia, Titta huudahtaa dramaattisesti elehtien.

Burleski-sanalla on kansalaisten keskuudessa seksistinen vivahde, mutta Titta evästää sen olevan tanssin ja näyttelemisen kombinaatio. Erilaisten roolien avulla opitaan ja eläydytään tanssin vietäväksi.
– Minulle jää ylleni aina pöksyt ja rintaliivit. Siinä tämä tanssi eroaa strippauksesta. Minimissään jotkut riisuutuvat niin, että vain tissitasselit jäävät. Esitys kestää 5–10 minuuttia. Se on kuin pieni näytelmä. Tanssijoiden vahvuuksien mukaan estradilla nähdään tanssia, laulua, jopa taikuutta.

Burleskiin ei Titan mukaan tarvita koulutusta.
– Jos viihtyy lavalla, niin burleskiin vaan mukaan, niin miehet kuin naisetkin, hän houkuttaa.
Esiintymään voi mennä ilman oppitunteja. Titan innostus syttyi viitisen vuotta sitten. Jo vuoden päästä ensiaskelista hän perusti oman tanssikoulun. Nykyisin hänen yhdeksän kaunottaren esiintymisryhmäänsä Tease’n Tickleä myy ympäri maata turkulainen ohjelmatoimisto. Tarpeen vaatiessa ryhmään saadaan lisävahvistusta ulkopaikkakuntalaisista.

Näyttävyys ja uskallus pieneen rietasteluun ovat harrastuksen taika. Strasseja, kiiltoa, puuhkia, prameita meikkauksia, kampauksia. Titta purskahtaa makeaan nauruun kertoessaan olevansa oikeasti harmaahiirulainen. Ihmiset näkevät hänet estradin ulkopuolella Aino-tossut jalassa, röhnövaatteissa ja papiljotit päässä tai sitten rekan ratissa.
– Jos totuuden heitän, niin burleskinakin käytän huumoriasuja, esimerkiksi lahkeellisia mammapöksyjä. Esitykseni on täynnä komediaa, primadonna paljastaa.

Titta Malmila:
• Syntyi 22.5.1973 Porissa.
• Varttui Pihlavassa.
• Perheessä pikkusisko. Äiti oli siivooja ja isä hitsaaja. Molemmat kuolleet.
• Muutti 16-vuotiaana omilleen aloittaessaan opinnot Piikkiössä.
• Valmistui puistopuutarhuriksi. Myöhemmin autoilu vei mukanaan.
• Ollut yhdistysaktiivi, nyt keskittyy lähinnä tanssikoulun ja rekkafirman pyörittämiseen.
• Aina ollut monta rautaa tulessa.
• Puoliso Petri, jälkikasvu Jan, 22, ja Juho, 20.
• Kaikilla yhdistelmäajokortti.
• Elämässä haastavinta on aikapula.
• Rentoutuu lomailemalla miehensä kanssa kesällä Merikarvialla saaressa kaksi viikkoa.
• Haaveilee kiireettömästä kotoilusta, puskenut töitä yötä päivää vuosikymmeniä.

Pia Rauhalammi