Remonttievakot palaavat takaisin suojeltuun Otavaan

– Olihan se oikeasti hurja juttu, kun hiekkaakin tuli kattorakenteista. Onneksi oli lauantai. Vakava juttu se oli, Porin henkilöstöpäällikkö Helena Metsälä muistelee päivää, kun ensimmäisen kerroksen yhden huoneiston alakatto romahti.
Heinäkuusta lähtien Otava-kiinteistö on ollut Valtakadun varrella hiljaa käyttökiellossa. Tutkimukset paljastivat, että kaikki takavuosina miljoonilla korjatun entisen hotellin ja nykyisen viraston sisäkatot pitää käydä läpi ja korjata puutteet.
Jo kesällä apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus analysoi tilannetta siten, ettei alkuperäisiin vanhoihin katon rakenteisiin ei oltu peruskorjauksen yhteydessä riittävästi puututtu. Alakatot olivat 1800-luvulta peräisin olleiden naulojen varassa.

Metsälän johtama kaupungin henkilöstöpalvelut muutti evakkoon heinäkuussa, kuten myös Porin kaupungin tarkastustoimi, kaikkiaan 25 henkilöä. Virkailijat ovat toimineet Otavankatu 3:ssa.
Remonttia on tehty syyskuusta lähtien. Remontti valmistui juuri joulun alla.
– Muutamme takaisin alkaneen vuoden toisella viikolla, Metsälä sanoo.
Hän on selvästi iloinen, että ehtii vielä työskentelemään valtakunnallisesti suojellun vanhan hotellikiinteistön kulisseissa vielä työuransa viimeiset viikot 14.2. saakka.
– Rakennus on lainausmerkeissä sanottuna museo. Ei mikään moderni toimisto, mutta toimii. Meillä on atk-yhteydet. Porissa on valtakunnallisesti suojeltuja rakennuksia Otavan lisäksi Raatihuone ja kaupungintalo.
Otavan omistaa kaupunki. Henkilöstöpäällikkö tiesi, että kattorakenteita on nyt vahvistettu ainakin pitkillä ruuveilla.
Rakennuksen katutasossa toimii henkilöpalveluihin liittyvä toimisto, kerroksissa ovat henkilöstöpalvelut ja kaupungin tarkastustoimi. Kellarikerroksessa on yhä kuuluisa Karhunpesä tiloineen.
– Tästä rakennuksesta ja ravintolaelämästä on ainakin vanhemmilla ihmisillä muistoja. Oli se 1980-luvulla vielä vanhin yhtäjaksoisesti toiminut hotelli Suomessa. Meillä on täällä käynyt ihmisiä palauttamassa muistoja mieleensä, Metsälä kertoo.
Vanhaa oluttehtaan edustusravintolaa Karhupesää käyttävät kaupungin virastot, kuten tarkastusosasto ja kaupunginhallituksen henkilöstöjaos kokoustiloinaan.
Metsälä miettii, mikä rakennuksen tulevaisuus ja käyttö lopulta tulee olemaan. Hänen mielestään suojeltu rakennus säilyy parhaiten kun sitä käytetään ylipäätään.
– Voisiko se olla elämyshotelli, hän heittää.
Osin EU-rahoilla tehty, kolme miljoonaa euroa maksanut entisöinti valmistui vuonna 2006.

Jukka Silvast