Runosuoni puhkesi aikuisena

Päivi Valtanen on rutinoitunut pakkaaja. Hän kertoo muuttaneensa peräti 21 kertaa. Enimmäkseen muuttoauto on hyrrännyt Porissa ja lähikunnissa, toki Turussa vierähti kymmenisen vuotta ja Sastamalassa pieni tovi. Nyt Päivi on jälleen uuden elämänvaiheen edessä, sillä hän ei ole koskaan ennen asunut yksin. Toki kaikki neljä lasta asuvat lähistöllä.

Päivin elämään on mahtunut niin iloa kuin vastoinkäymisiäkin. Molempia tuntoja hän on purkanut runoina pöytälaatikkoon. Niitä on siellä satoja. Runosuoni alkoi kukoistaa vastoinkäymisten kautta. Kolme vuotta sitten ilmestyneessä Runo päivässä –kirjassa oli 365 runon joukossa kaksi hänen runoaan.
Hän liittyi taannoin myös Facebookissa olevaan Runoilijat-ryhmään. Facessa Päivillä on myös omat runosivut nimeltään Päivi Mirjam runoja.
– YouTubeen kirjoitin aiemmin pari runoa ja myös Runoratsut fb-ryhmään. Niihin voi liittyä kuka tahansa, Päivin innostaa.

Hän yllättyi silti melkoisesti, kun hänen runonsa ylsivät Suomi 100 runokirjaa -sarjaan. Päivin kirja Rakkauden piiskaa julkaistiin vajaa kuukausi sitten.
– Runoryhmästä joku vinkkasi, että kustantaja Mediapinta Oy julkaisee runokirjoja ja kaipaa materiaalia. Kokosin pöytälaatikkorunoistani tarinan. Prosessi oli nopea, koska runot olivat jo olemassa, Päivi juttelee Porissa sijaitsevan huoneen ja keittiön kokoisessa puutaloasunnossaan.

Runokirjaansa Päivi Valtanen on paljastanut sielunsa sopukat. Runojen perustana ovat omakohtaiset kokemukset.
– Teksteissä voi käyttää symboliikkaa, näin intimiteettisuoja säilyy, Päivi korostaa.
Jokainen lukija löytää niistä varmaan myös samaistumispintaa.

Kirjan julkaisun hän kertoo olevan suuri harppaus. Se auttoi häntä selviytymään elämänmuutoksen tuomasta sokista ja tyhjästä olosta.
Kirjoita kirja -haave jopa vahvistui uunituoreen julkaisun myötä. Päivi luokittelee aivoissa raksuttavan materiaalin elämäntietokirjaksi. Lähtökohtana olisivat jälleen omakohtaiset kokemukset.
– Nyt on sellainen onnellinen olo, että olen saanut jotakin aikaan, Päivi huokaa tyytyväisenä ja pyöräyttää kuvausrekvisiittana olevaa sateenvarjoa, jonka värilliset pallot vilis-tävät iloisina naisen pään ympärillä.
Runokirja on toistaiseksi tilattavissa vain netistä. Toiveissa on saada kirja myyntiin paikallisiin kirjakauppoihin ja tavarataloon.

Jäljet minussa
sinusta
haalistuvat pois
jonain päivänä.
Kipu sydämessä
tyrmistyksestä
sulaa vahaksi
jonain päivänä.
Sormin, joilla joskus
koskin ihoasi
muovailen vahasta
vapisevan kynttilän.
Jonain päivänä
sytytän vahakynttilän
meren rannalla
kylven varpaita.
Tunnen sielujemme
tehneen tehtävänsä
tähän uskallukseen asti
tässä elämässä.
Olen kiitollinen
pienestäkin rohkeudesta,
joka kantoi edes tähän asti
hetkeen viimeiseen.
Kaadan sulaa vahaa mereen
ja katson miten se liukuu pois.

Päivi Valtanen

Pia Rauhalammi