Saa ryhtyä Tanttiseksi

Porilaisesta Markku Tanttisesta Pensselisetä-lempinimineen on tullut käsite kaupungilla. Mies touhuaa omin voimin tai hankkimiensa tukijoiden kanssa, korjaa mitä kaupunki ei saa aikaiseksi, kuten sinkkipatsaat Raatihuoneelle tai pesuja veistoksille. Etelärannan metallikaiteiden maalausurakka oli yksi näkyvimmistä tempauksista.

Voiko kuka tahansa kunnostaa kaupungin omaisuutta ja vaikuttaa samalla kaupungin yleisilmeeseen?
Muun muassa viherrakentamisesta vastaava kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen sanoo, ettei kaupungilla ole tarvetta asettua poikkiteloin.
– Siitä vaan täytyy neuvotella kaupungin kanssa. Aivan sanat säännöt pätevät kuin yksityisellä sektorilla. Jos joku ryhmä haluaisi kunnostaa sinun kiinteistöäsi, et sinä siitä pitäisi, jos pihaan tullaan omin luvin, Ahonen kuvailee.

Hän kertoo, että tätä vapaaehtoistyötä on tehty ja tehdään, mutta ilman isompaa julkisuutta.
– Töissä ovat olleet vapaaehtoisjärjestöt, jotka ovat siivonneet muun muassa leikkikenttiä. Asukasyhdistykset ovat olleet usein aktiivisia toimijoita. Joskus kiinteistönomistajat haluavat leikata nurmikoita myös rajanaapurinsa kaupungin puolelta.
Ahosen mielestä jokakeväiset roskienkeruukampanjat ovat niin ikään vastaavaa työtä.
– Olemme joskus joutuneet roskankeräyksiä rajoittamaankin, koska ihmiset ovat tuoneet kiinteistöistään poiskuljetettavaa kadun varteen, ja sehän ei ole tarkoitus, Ahonen juttelee.
Näissä tapauksissa roskienkeruu on ollut vapaaehtoisilla, kaupunki on sitoutunut viemään roskat pois.
– Mutta ei näillä yksittäisillä tempauksilla kaupungin isoa kuvaa ratkaista, hän pohtii.
Hän muistuttaa, että saa tehdä, kunhan sopii siitä kaupungin kanssa.
– Jotta se palvelee kokonaisuutta.

Jukka Silvast