Sampolaan uusi koulu, liikekeskuksen kohtalo avoin

Koulurakennusten uudistaminen Porissa jatkuu. Sampolassa aletaan rakentaa uutta koulua loppukesästä.

Itä-Porin uuden yhtenäiskoulun urakkakilpailutukset tehdään kevään aikana. Kaupunginvaltuusto on jo käsitellyt hankkeen budjettikokouksen osana.
Sampolan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtaja, Porin YH-Asuntojen isännöitsijä Toni Wahlman kertoo, että uusi koulu tulee paikalle, jossa on nyt muun muassa luistelukaukalo.
Uuden koulun on määrä valmistua kesällä 2019. Koululaiset pääsevät aloittamaan siinä syyslukukauden.
– Sen jälkeen nykyinen koulu ja liikekeskuksen rakennus puretaan. Tilalle on kaavoitettu lähinnä puistoaluetta, Wahlman kertoo.
Jo tämän kevään aikana puretaan yksi pienempi koulurakennus, joka on ollut tyhjillään. Koulua käydään tällä hetkellä vanhan koulun lisäksi parakkikoulussa ja väistötiloissa Pripolissa.
Myös Sampolan entinen päivätoimintakeskus Iskonraitin ja Kouvonraitin välissä on purkulistalla.
Kaikki ovat 1970-luvun lopun rakennuksia, jotka ovat päässeet huonoon kuntoon.
Rakennuttajainsinööri Rauno Isomäki Porin YH-Asunnoista kertoo, että vaikka koulussa ei olisikaan sisäilmaongelmaa, se kannattaisi silti purkaa.
– Yhtenäiskoulu tarvitsee isommat tilat, joten laajennus ja peruskorjaus olisi tullut kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.
Uuden koulun yhteyteen tulee myös kirjasto, iso liikuntasali ja yhteisötila itäporilaisten tarpeisiin.
Liikekeskus puretaan ja tontti siistitään. Uuden kauppakeskuksen toteuttaminen ei ole kaupungin suunnitelmissa. Siihen haetaan veturia liike-elämästä.
Yhtenä liikekeskuksen mahdollisena sijaintipaikkana on ollut esillä päivätoimintakeskuksen tontti.
Entinen maakuntajohtaja Pekka Turunen aloitti vuoden alussa Sampolan asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Sampolaan kotiutuneen Turusen houkutteli asukastoimintaan mukaan ystävänsä, asukasyhdistyksen hallituksen jäsen Jyrki Liivola. Molemmat ovat sitä mieltä, että Turusen lobbaustaitoja tarvitaan nyt, kun palveluiden tulevaisuus on vaakalaudalla.
– Kauppakeskus on meille tärkeä, siinähän on kaupan lisäksi muun muassa apteekki, parturi-kampaamoita, hammaslääkäri, baari, kirjasto ja asukastupa. Sampolassa on 3 000 asukasta, joista monella ei ole autoa.
Turunen sanoo, että nyt pitäisi tehdä kysely palvelutarpeesta.
– Sitä voisi käyttää myös elintarvikeliikkeen houkuttelemiseksi, hän pohtii.

Sanna Jääskeläinen