Satakunnassa terveys myy

Viime viikolla maakunnan pintauutisiin lukeutui Porin Lääkäritalo Oy:n myynti Terveystalo Oy:lle. Avauksia sosiaali- ja terveyssektorille on tehty siihen malliin takavuosinakin, että yksityisen sektorin sosiaali- ja terveyspalvelun työt ovat lisääntyneet monikertaiseksi viimeisen 20 vuoden sisällä.
– Kasvuala, tiivistää Saku Vähäsantanen Satakuntaliitosta kehityksen.
Hän ei suoraan laita kiinnostusta vireillä olevan sote-uudistuksen piikkiin, kun kaikkea tulevasta ei vieläkään tiedetä. Kun kansalaisille tarjotaan mahdollisuuksia ostaa palvelut muualtakin kuin julkiselta sektorilta, alan kasvun mahdollisuuksiin selvästi uskotaan.
– Jos katsotaan alan palkkasummaa, suunta on koko ajan ylöspäin. Palkkasummasta voi tulkita työpaikkojen määrää. Nyt alalle on mielenkiintoa. Jossakin vaiheessa tietysti alkaa pudotuspeli, hän pohtii.
Silti sosiaali- ja terveydenpalvelut on esimerkiksi kauppaan verrattuna pieni ala. Mutta Vähäsantasen mukaan ala ei ole lainkaan nollasummapeliä julkisen ja yksityisen sektorin kesken, sillä taloustutkijat mittaavat tässä yhteydessä vain yksityisen sektori kehitystä. Kansalaiset haluavat selvästi käyttää omaa rahaa muuhunkin kuin julkiseen terveydenhuoltoon.
– Yksityistä sotea on nostanut osaltaan jonkin verran pitkällä aikavälillä työterveyden ulkoistukset. Esimerkiksi teollisuudessa niitä on tehty ja siten vastaavasti teollisuustyöpaikat ovat vähentyneet, kun työterveyden osalta ne on aiemmin kirjattu teollisuuteen ja sittemmin sote-aloihin.

Vähäsantanen sanoo, että terveysteeman ympärille tukevan työpaikkakasvun rakentaminen vaatisi uudentyyppisiä avauksia.
– Matkailun kautta mahdollistuisi terveysturismi, ja silloin voisi ajatella, että syntyisi jopa vientituloja. En vain ole törmännyt tällaiseen vielä.
Jos Terveystalo Oy osti ison toimijan Satakunnasta, isoja on tulossa lisää, muun muassa OP-ryhmän terveysaseman myötä.
14 miljoonan euron liikevaihtoon yltäneen Porin Lääkäritalo Oy:n osakekannan myynti siirsi 130 työntekijää ja 160 ammatinharjoittajaa uuteen asentoon.
– Yhdistymisen myötä Porin Lääkäritalo saa kasvaa osana valtakunnallista Terveystaloa, jolla on erinomaiset mahdollisuudet investoida sekä henkilöstön osaamisen että asiakaslähtöisen palvelun kehittämiseen, myyjää edustava toimitusjohtaja Heikki Kuuri-Riutta viestittää.

Jukka Silvast