Satu järjestää työkseen kokouksia, tilaisuuksia ja juhlia

Satu Salmisella on näppituntuma skaalaltaan hyvinkin erilaisten tilaisuuksien järjestämisiin. Hän työskentelee markkinointipäällikkönä OP Länsi-Suomessa. Satu muutti Poriin pääkaupunkiseudulta muutama vuosi sitten. Kiitos koulutuksensa, hän hallitsee niin markkinoinnin kuin kulttuurituottajan toimenkuvat.
– Olen järjestänyt toistakymmentä vuotta erilaisia kokouksia, juhlia ja tilaisuuksia. Skaala sisältää muun muassa ylimmän johdon seminaareja, suuria ja pieniä asiakastilaisuuksia ja tapahtumia. Täytyy myöntää, että muutoksen tuulet ovat näissäkin puhaltaneet, oranssilla huivilla tummaa vaatetustaan piristävä Satu haarukoi.

Asia on se, minkä vuoksi tänä päivänä tilaisuuksiin ja kokouksiin tullaan, eivät pöydän antimet.
– Tarjoilu muotoillaan asiakaskunnan mukaan. Talon palavereissa riittää automaattikahvi. Asiakkaille kahvin lisukkeena saattaa olla keksejä, suklaata, voileipää, pullaa tai aamuseminaarissa vaikkapa aamupala. Hiukan riippuen kokouksen tai tilaisuuden luonteesta ja ajankohdasta. Joskus lounaspalaveri on järkevä vaihtoehto.

Kun asiakkaat saavat kutsun juhliin, ensimmäisenä, ainakin naisille, pongahtaa mieleen tulee ”mitä laitan päälleni”. Satu Salmisen sanoma on lohdullinen:
– Pukukoodi mainitaan vain, jos tilaisuus on juhlava. Muuten voi pukeutua oman maun mukaan. Periaatteena on siisti pukeutuminen. Itse muunnan arkivaatetustani huivilla ja jakulla. Näin sulaudun hyvin joukkoon myös bisnestilaisuuksissa, markkinointipäällikkö vinkkaa.

Harvoin Sadulle soitetaan ja kysytään pukeutumisesta, jos kutsussa ei koodista mitään mainita. Esimerkiksi ansiomerkkijuhlien kutsussa oli maininta ”tumma puku”. Silloin kyselyjä tuli, kun ihmiset olivat katsoneet ohjeita netistä, ja jääneet arvuuttelemaan niiden tuoreutta.
– Pääosin ihmiset pukeutuvat siististi. Jos tilaisuuksia on harvoin, silloin enemmän pohtii vaatetusta ja muuta.

Mikäli Sadun saamassa kutsussa lukee ”tumma puku”, hän pukeutuu mustaan, yleensä pitkähelmaiseen, iltapukutyyliseen asuun kello 18 jälkeen. Ennen sitä myös polvipituinen hame, hame-jakkuyhdistelmä tai housupuku on toimiva. Kaapissa on muutama luottovaate, jota hän muotoilee tilanteeseen sopivaksi esimerkiksi värikkäillä kengillä, koruilla, hartiahuivilla tai jakulla.
Kengät ovat tilaisuuksissa tärkeässä roolissa, ei niinkään ulkonäön vuoksi, vaan mukavuuden.
– Juhlissa ja monissa muissa tilaisuuksissa seisotaan paljon. Irralliset geelituet kantapäiden pehmikkeinä ovat ehdottomat. Vaatteissa ja kengissä kannattaa panostaa laatuun. Minulla on vuosien vanhoja jakkupukuja, joita muuntelen asusteilla.

Ruokailu- ja juomistavat ovat vuosien saatossa muuttunut. Päivisin alkoholia ei käytetä ja iltatilaisuuksissakin se on huomattavasti vähentynyt. Väkeviä ei tarjoilla ja viinikin tekee vain vähän kauppansa.
Erityisruokavalioita kysytään juhlissa paljon. Esimerkiksi gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja on pääosin tarjolla ilman erityistä etukäteistoivomuksia.
– Nykyisin aterioinnin aloittaminen on tehty helpoksi. Ravintolahenkilökunta ohjaa ja kertoo ruokien sisällöistä. Aika usein keittiöstä saapuu pääkokki kertomaan tarjottavasta. Tällainen tapa on järjestäjältä hieno ele osoittaa arvostavansa keittiöhenkilökuntaa liikekumppanina.

Markkinointipäällikölle työ on myös juhlaa, niinpä hän viettää vapaa-aikansa muualla kuin kokouksissa tai partyilemalla. Satu purjelautailee ja purjehtii sekä viettää aikaansa neljän kummilapsensa kanssa.

Pia Rauhalammi