Sinivalkoisia villasukkia veteraaneille ja lotille

Oikeasti pitäisi puhua neulomisesta, mutta sinivalkoisen villasukkaprojektin ”äiti” Jonna Nordström sanoo kutovansa, siispä käytämme sitä sanaa. Porilainen Jonna on ensimmäiseltä ammatiltaan ompelija. Nykyisin hän työskentelee Porin kaupungin kotihoidossa lähihoitajana.

Jonnan äiti ja sisko ovat olleet ikänsä innokkaita kutojia. Jonnalta homma ei luonnistanut, mutta nyt sukkia valmistuu tiuhaan tahtiin. Hän innostui viisi vuotta sitten ottamaan sukkapuikot haltuun ja marssi kirjastoon hakemaan kutomiseen liittyvää kirjallisuutta. Oivana apuvälineenä toimi myös netti.
– Jokainen oppii kutomaan. Ensimmäisen kantapään väkertäminen kesti neljä tuntia, ja pari kertaa jouduin soittamaan siskolle Turkuun päästäkseni työssäni eteenpäin, nauravainen Jonna selvittää vuolaasti.

Hänellä on käsissään sinivalkoinen sukkakudin. Työkaverit ovat vuorotellen ruokatauoillaan kutoneet sitä, sillä Porin seudulla on meneillään Jonnan ideoima sinivalkoinen villasukkakeräys veteraaneille ja lotille 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.
– Maassamme on meneillään myös valtakunnallinen veteraanien sukkakeräys, mutta perustimme siskoni kanssa Facebookiin paljon aiemmin Poriin tämän hyväntekeväisyysryhmän. Keräystä tukevat esimerkiksi Porin kaupunki ja veteraaniyhdistykset. Ryhmän nimi on KFC – Knit For Charity.

Ryhmä on kutonut kiitettävästi kolmen vuoden ajan sukkia ja neuleita lahjoitettaviksi Porin seudulle eri lähteisiin. Nyt pääosissa ovat veteraanit ja lotat. Sinivalkoiset sukat lahjoitetaan pääosin Poriin. Jos sukkia riittää, niitä jaetaan myös lähikuntiin. Kutomisaikaa on marraskuun loppuun.

Lavikon lanka- ja käsityöliikkeen yrittäjä Merja Lepomäki on ryhmän läheinen yhteistyökumppani. Yrittäjä lupaa, että liikkeessä neuvotaan kudontapulmissa, joten sinne voi poiketa saamaan apuja. Veteraanien ja lottien sukille ei ole määrätty tiettyä sukkalankaa, mutta väri on oltava sinivalkoinen.
– Lankalahjoittajia toivotaan. Voi ostaa lankoja kutojia varten tai tuoda lahjoitettaviksi. Otamme niitä vastaan ja jaamme tarvitsijoille, yrittäjä Merja Lepomäki kertoo.
Sukkien keräyslaatikoita on ympäri Poria. Sijainnit löydät Facebookista Villasukat Porin veteraaneille ja lotille 2017.

Teljäntorilla Porissa sijaitsevalla Lavikolla on kaksi sukkien keräyslaatikkoa. Toinen veteraaneja ja lottia varten ja toinen vastasyntyneille. Sinivalkoisen pienet villasukat lahjoitetaan Satakunnan keskussairaalaan vastasyntyneiden osastolle. Jokainen tänä vuonna syntynyt vauva saa ikiomat sukat pieniin jalkoihinsa. Projekti liittyy osana Suomi 100 vuotta -kampanjaan.

Pia Rauhalammi