Suosittu sisustussuunnittelija asuu kahta kotia

– Olen Habitaressa Art Helsinki -tapahtumassa kertomassa, miten taide otetaan osaksi sisustusta, television sisustusohjelmista koko kansalle tutuksi tullut Tomi Kouvola valottaa tulevan viikonlopun työnkuvaansa.
Hän on opiskellut pääaineenaan teollista muotoilua Lapin yliopistossa. Valmistuttuaan hän lähti Milanoon opiskelemaan sisustusarkkitehtuuria, ja se aluevaltaus tuntui omimmalta.
– Tajusin Italiassa, että tähän puoleen haluan satsata tulevaisuudessa. Se vei minut mennessään, Tomi kiteyttää lämpimän pehmeällä äänellään.

Hän asuu kokkipuolisonsa ja koiransa kanssa kahta kotia. Turussa, kaupungin sydämessä, sijaitsee tilava ullakkokerroksen kaksio. Jykevä kivitalo on rakennettu vuonna 1932. Koti on remontoitu toimivaksi ja viihtyisäksi. Töihin omaan sisustusalan yritykseen on kävelymatka puistoa pitkin.
Cockerspanieli-rotuinen koira on 10-vuotias arvokas daami, joka on isännästään Tomista erityisen mustasukkainen.
– Koira olisi onnellinen, jos maailmassa ei olisi olemassakaan muita kuin minä ja hän, Tomi kiteyttää humoristisen hauskasti.

Kaksiokodin sisustus on selkeä, värimaailmaltaan musta ja vaalea. Kiintokalusteet, kuten esimerkiksi keittiökaapistot ovat mustat, tammilattia vaalea. Tekstiileillä saadaan sisustukseen värikkyyttä.
– Päälinjat on hyvä valita aikaa kestäviksi, yksityiskohdilla voidaan sitten muutella kodin ilmettä, hän vinkkaa.
Toinen hänen vinkkinsä on kunnioittaa aikakautta, jolloin asunto on rakennettu. Hän on havainnut sen hyväksi tavaksi lähteä muokkaamaan sisustusta.

Toinen koti on isovanhempien 1940-luvulla rakennuttama maatalo Merimaskun saaristossa. Se on paikka, jossa Tomi ja puolisonsa viettävät mahdollisimman paljon aikaa. Vuosien remontti alkaa olla ohi ja lopputuloksen voi vain kuvitella.
– Ohjelmassa oli ulkoilua, sienestystä, kokkailua, leipomista, rentoa meininkiä, kyläilyä naapurissa, Tomi kertaa viime viikonlopun saaristokotikuvioita.
Osaatko oikeasti leipoa?
– Kyllä. Tuliaisiksi naapuriin veimme päärynäpiirakan. Olen myös hyvä kokki. Oikeastaan minusta piti tulla kokki, mutta muutin mieleni 15-vuotiaana. Olin silloin Ravintola Samppalinnassa kesätöissä tiskarina. Yömyöhäiset työajat saivat minut pyörtämään ajatukseni ja jatkamaan pitkällä opintiellä.

Arki vierähtää sisustusalan yrityksessä, jonka hän omistaa yhtiökumppaninsa Anne Melenderin kanssa Turussa. Työ keskittyy lähinnä sisustussuunnitelmiin. Asiakaskunta koostuu pääosin omakotitalorakentajista ja saneeraajista. Suurin osa asiakkaista on tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä, jotka haluavat asiantuntijoilta varmistuksen omille mielivalinnoilleen.
Ankeus on tämän televisiostakin tutuksi tulleen sisustussuunnittelijan mielestä pahin virhe, mikä kotiemme ilmeestä kuvastuu.
– Meillä ei uskalleta tehdä kodeista omannäköisiä vaan tukeudutaan kompromissiin, hän harmittelee.

Esimerkkinä Tomi heittää päiväpeiton. Mieli tekisi ostaa paksu, tikattu, samettinen, syvän viininpunainen. Silti kotiin tuodaan ankea harmaa tai beesi peruspäiväpeitto.
Toinen hyvä esimerkki ovat sohvatyynyt. Mieli tekisi näyttäviä, värikkäitä samettityynyjä. Kaupasta kuitenkin kannetaan hiekanväriset, pellavaiset perustyynyt.
– Ei uskalleta kyllästymisen pelossa satsata omimmilta tuntuviin, hintavimpiin.

Rentous, kodikkuus ja lämpö ovat tämän hetken trendejä. Näitä elementtejä saadaan aikaan tekstiileillä. Tomi Kouvola vinkkaa suosimaan pitkiä verhoja, käyttämään pöytäliinoja ja tyynyjä.

INFO:
Voit lähettää päivitystä kaipaavasta kotisi huoneesta digikuvia tai hyvälaatuisia kännykkäkuvia osoitteeseen
tiina.korvenranta@satakunnanvi.... Kerro lyhyesti, millaista muutosta tilaan kaipaat. Lähetä kuvat ja yhteystietosi 30.9. mennessä. Kaikki osallistujat saavat kaksi vapaalippua Paras Koti -messuille. Mielenkiintoisimmat kohteet valitaan sisustussuunnittelija Tomi Kouvolan uudelleen ideoitaviksi. Messujen Sisustusklinikalla hän kertoo näyttötaulun avulla, mitä niille tulisi tehdä. Kuvien lähettäjät pysyvät anonyymeinä.

Pia Rauhalammi