Syömishäiriöisen elämä pyörii ruuan ympärillä

– Kahvi ja tuo viineri, 39-vuotias Mirva Tolppanen tilaa kahvilassa.
Teininä moisen kaloripommin herkuttelu ei olisi vilahtanut mieleenkään, vaikka koko elämä pyöri ruuan ympärillä.
Tämä ikuinen suorittaja, kympin tyttö, sairastui anoreksiaan noin 16-kesäisenä. Sairaus hiipi liikuntaan intohimoisesti suhtautuneen neitokaisen kehoon kuin varkain, askel askeleelta.
Mirva kertoo ymmärtäneensä tilanteensa, mutta ei kokenut itseään sairaaksi.
– Uin, lenkkeilin, aerobikkasin joka päivä kolme-viisi tuntia. Sairauteni aktiivivaihe kesti neljä vuotta, hän summaa.

Mirva on aina ollut herkkusuu, mutta sairastuttuaan kaikki makea ja hyvä oli ehdottomasti kielletty. Jos hän lankesi, muu syöminen sai siltä päivältä jäädä. Sairauden edetessä hän saattoi napostella pelkän porkkanan päivässä. Muille hän kyllä valmisti herkullisia aterioita.
– Ihanteeni ei koskaan ollut olla luuranko. En halunnut sellaiseksi. Vaa’assa juoksin monta kertaa päivässä, kunnes se näytti 45 kiloa. Pituutta minulla oli jo silloin 167 senttiä.

Niillä lukemilla räpsähti. Mirva sai sisäisen verenvuodon. Sairaalassa hemoglobiiniarvoksi mitattiin 57, ja edellisenä päivänä hän oli jumpannut kolme tuntia.
– Olin täysi-ikäinen. Onneksi asuin vielä lapsuudenkodissani. Olin kyllä tiedostanut, etten ole terve. En kuitenkaan ollut ymmärtänyt sairauteni vakavuutta, sillä anorektikolta puuttuu niin kutsuttu sairaudentunto. Syömishäiriö on psyykkinen sairaus, eikä samanlaista kuin esimerkiksi selkäkipu.
Vahvistuttuaan hän varasi ajan psykoterapeutille. Paranemisprosessi oli pitkäjänteistä työtä ja vastaanottokäynnit harvassa.
– Sain miettiä rauhassa sairastumiseni syyt ja sen, etten enää sairastu uudelleen.

Anoreksiaan liittyy perfektionismi, täydellisyyteen tavoittelu. Juuri sellaiseksi Mirva Tolppanen itsensä ajan kanssa havaitsi. Jo päivähoitoikäisenä tyttö siivosi muiden lasten sotkut, ettei hoitotädille tule paha mieli.
– On hyvä, että lapsi kiukuttelee ja ilmaisee näin tunteensa. Olen itse joutunut aikuisena opettelemaan sen tavan, vaikka olenkin rauhaa rakastava.

Merkkejä syömishäiriöstä:
• Painon merkittävä nousu tai lasku.
• Ystäväpiiri jää toisarvoiseksi.
• Välttää ruokailutilanteita.
• Valmistaa ja tarjoaa mielellään muille ruokaa. Elämä pyörii ruuan ympärillä.
• Aina aikaa treenata.
• Keho käynnissä koko ajan, jotta kalorit kuluvat. Esim. jumppaa tv-ohjelmia katsellessa.
( Lähde: Perustuu Mirva Tolppasen omakohtaisiin kokemuksiin.)
Syömishäiriöt:
• Anoreksia eli laihuushäiriö.
• Bulimia eli ahmimishäiriö.
• Bed (binge eating disorder) eli lihavan ahmimishäiriö.
• Ortoreksia, pakkomielle syödä terveellistä ruokaa.

Draamatyöpajoja nuorille
Porin Teatterin näyttelijä, teatteri-ilmaisun ohjaaja, fysioterapeutti Mirva Tolppanen kiertää vapaa-ajallaan Porin oppilaitoksissa syömishäiriöitä ja itsetuntoa käsittelevän draamatyöpajansa merkeissä. Kyse on projektista, johon hän sai apurahan Satakunnan Kulttuurirahastolta. Mikäli kiinnostusta riittää, rahoitus ja käytännön järjestelyt hoituvat, jatkoa seuraa syksyllä.
– Tiesin aiheen ajankohtaiseksi ja tärkeäksi, mutta silti työpajan tarve yllätti minut. Sysäyksen projekti sai, kun otin yhteyttä lukiopsykologiin ja ehdotin työpajaa syömishäiriöistä. Pyyntöjä alkoi tulla myös muista oppilaitoksista. Jos jatkoa seuraa, kaikki nuoret 12 vuodesta eteenpäin ovat tervetulleita työpajaan, Mirva on miettinyt.
Työpajan pääosissa ovat oppilaat, jotka yhdessä tekevät mielenkiintoisia harjoituksia teatteri-ilmaisun keinoin. Kaikista harjoituksista on virinnyt myös vilkas keskustelu. Pajan kesto on 75-90 minuuttia.
Kirjalliseen draamatyöpajaformaattiin ja sen ohjeiston luomiseen Mirva on saanut Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahan. Siitä tulee oppimateriaalia nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. He pystyvät sen avulla toteuttamaan vastaavia työpajoja ja rakentamaan harjoitteita.
– Kirjoitan sen vanhanaikaisesti vihkoseksi. Näyttelijän työstäni olen kesän vapaa, niinpä työstän sen silloin.
– Draamatyöskentelyssä jokainen pääsee sanomaan mielipiteensä, eikä kukaan arvostele tai määritä, onko vastaus oikein vai väärin, Mirva Tolppanen kehuu ja on silminnähden innoissaan uudesta, sydäntään lähellä olevasta aluevaltauksesta.

Pia Rauhalammi