Syöpäkeräys satakuntalaisten tukena

Satakunnan Syöpäyhdistys ry toteuttaa kolmen vuoden tauon jälkeen syöpäkeräyksen eri puolilla Satakuntaa. Myös tällä kerralla keräys tapahtuu vapaaehtoisvoimin muun muassa lista- ja lipaskeräyksenä sekä kirjeitse.
– Pääasiassa keräysaika oli huhti–toukokuussa, mutta keräys jatkuu aina vuoden loppuun asti. Alkukuukaudet ovat sujuneet hyvin. Keräys oli tuottanut mukavan summa. Viikko sitten kokoon oli saatu jo yli 41 000. Joillain paikkakunnilla keräystä vasta aloitellaan ja jossain keräys on edelleen vauhdissa. Satakuntalaiset voivat siis edelleen olla mukana tukemassa tätä arvokasta toimintaa maksamalla kerääjille sopivaksi katsomasi summan tai lahjoittamalla suoraan keräystilillemme. Uskon ja tietysti toivon, että vuoden viimeiseen päivään mennessä kokonaissumma tulee vielä nousemaan, kertoo kerääjien panosta kiittelevä keräyspäällikkö Sirpa Mäkinen.

Hän korostaa, että jokainen lahjoitettu euro käytetään täällä omassa maakunnassamme satakuntalaisten tueksi.
– Keräyksessä saadut varat osoitetaan muun muassa neuvontatyöhön, vastaanottotoimintaan ja syöpätietouden levittämiseen, sanoo Mäkinen.

Tämänkertainen syöpäkeräys on pyörinyt miltei kaikissa satakuntalaiskunnissa.
– Lippailla oli viime viikkoon mennessä kerätty noin 12 000 euroa ja listan kautta puolestaan reilut 24 000. Loppu on kerääntynyt muun muassa yksityis- ja yrityskirjeillä, kertoo Mäkinen.

Tällä kerralla kerääjiä on kaikkiaan ollut mukana noin 260. Noin sata heistä kokoontui viime viikon tiistaina Porin Viasvedelle. Heidät oli kutsunut kauniisiin merellisiin maisemiin Hakkiluodontielle Länsi-Suomen Osuuspankki.
– Olemme tehneet Satakunnan Syöpäkeräyksen kanssa yhteistyötä myös aiempina vuosina. On jälleen hienoa olla tukemassa hyvää asiaa tekevää yhdistystä, korostaa Länsi-Suomen Osuuspankin yritysasiakkuuspäällikkö Ulla Kaseva.

Kerääjiä kuljettanut bussi toi Viasvedelle väkeä ympäri Satakuntaa. Mukana olivat myös Terttu Virtanen Eurasta, Eeva Teperi Köyliöstä ja Heikki Peltola Ulvilasta. Kolmikko on Syöpäkeräyksen konkareita. Heidän aktiivisuudellaan on iso rooli siinä, että juuri Eura, Köyliö ja Ulvila ovat tämänvuotisen keräyksen kärkikuntia.

Kun mukaan lasketaan Kiukainen ja Panelia niin Eura oli ainakin viikko sitten listaykkönen. Siellä oli Virtasen johdolla kerätty yli 13 000 euroa. Köyliössä euroja oli Teperin johdolla kerääntynyt reilut 8 000 samoin kuin Ulvilassa. Siellä pitkään kerääjänä toiminut Peltola oli yksinään kerännyt kahdella listalla noin 1 600 euroa.
– Hyvän asian puolesta on aina hienoa lähteä keräämään. Talous on monien kohdalle tänä päivänä tunnetusti tiukoilla, mutta siitä huolimatta ihmiset suhtautuvat hyvässä maineessa olevaan syöpäkeräykseen tänäänkin pääsääntöisesti myönteisesti, kertovat Virtanen, Teperi ja Peltola.

Heidän mukaansa keräykseen annetut summat vaihtelevat ja kaikki apu on tervetullutta.
– Harvinaista ei ole, että listalle tai lippaaseen laitetaan seteleitä 20 eurosta jopa 50 euroon. Tuntuukin siltä, että kansalaiset haluavat auttaa varsinkin silloin, kun kerättävät varat osoitetaan tänne omaan maakuntaan. Näyttää myös siltä, että tilausta on edelleen sekä lista- että lipaskeräykselle, painottavat ahkerat kerääjät.

Vielä toistaiseksi kerääjiksi on löytynyt vapaaehtoisia, mutta kokeneet kerääjät ovat huolissaan tulevaisuudesta.
– Monet kerääjistä ovat jo keski-iän ylittäneitä ja mukaan kaivattaisiin kipeästi lisää nuorta joukkoa. Varsinkin lipaskeräykselle on tärkeää, että kerääjät ovat energisiä, sitoutuneita ja hyväkäytöksisiä. Hyvänä esimerkkinä on Sotainvalidien Veljesliiton valtakunnallinen syyskeräys, jossa isossa roolissa ovat varusmiehet, pohtii kerääjäkolmikko.

Tietoa, tukea ja toimintaa

Vuonna 1974 perustettu Satakunnan Syöpäyhdistys on maakunnallinen, yleishyödyllinen kansanterveys- ja potilasjärjestö.
Toiminnan tavoitteena on syöpäsairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen toteaminen sekä syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä auttaminen.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys tarjoaa syöpätyön ammatillisia palveluja, kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilötoimintaan sekä järjestää erilaista jäsentoimintaa.

Lipaskerääjät tunnistat heijastinliiveistä, joissa on teksti: Satakunnan syöpäyhdistys. Lippaissa ja listoissa on Lounais-Suomen poliisilaitoksen leima sekä lupanumero. Keräykselle myönnetty lupa on voimassa 31.12.2016 saakka.

Vesa-Pekka Järvelä