Taideterapiaan kymppikortilla

Syöpä! Diagnoosin jälkeen ei välttämättä löydy sanoja tai edes monivivahteisia tunteita. Tulevaisuus hahmottuu ammottavana aukkona, täynnä tyhjyyttä.
Satakunnan Syöpäyhdistys ry:ssä Tommi Ojalan isännöimässä huoneessa tavarapaljouden joukossa pilkottaa pahvilaatikko. Se näyttää aarteiden mekalta. Tuossa on viikattuna tyynyliina, tuossa lakana, pöytäliina. Ryhmätaideterapeutti Tommi Ojala ottaa käteensä kangastilkun. Se tuoksuu mummulalta ja herättää lämpimiä muistoja lapsuudesta.

Näitä mukavia, voimaannuttavia tuntemuksia taideterapeutti käyttää hyödyksi syöpäkuntoutujille ja läheisille tarkoitetussa 10-korttipalvelussa. Se sisältää kymmenen maksutonta, yksilöllistä, Tommin ohjaamaa taideterapiakäyntiä.
– Asiakas voi tulla yksin tai omaisen kanssa. Kymmenen kerran jälkeen kartoitetaan tilanne ja mietitään, haluaisiko hän jatkossa osallistua taideterapiaryhmäämme, vai onko hän kenties löytänyt arjessa selviytymisen tueksi ja voimavarakseen jonkun muun taidelähtöisen menetelmän.

Tommi Ojala korostaa, ettei osallistujalta suinkaan vaadita taiteellista silmää. Huoneessa unohdetaan koulun oppitunnit ja perinteinen tekeminen. Asiakaslähtöisyys on avainasemassa. Myöskään tunteista tai ajatuksista ei tarvitse kertoa, jollei halua.
– Tämä on luovaa toimintaa, eikä kriisissä asioille välttämättä ole sanoja. Puhuminen on yleensäkin yliarvostettua. Meissä ihmisissä on paljon muutakin kuin sanat. Läsnäoloa, aisteja, tunteita ei voi kriisissä sanoittaa, Tommi muistuttaa.
Toiminta saattaa olla joka kerta erilaista. Vain mielikuvitus on rajana. Asiakas voi halutessaan vaikka valmistaa paperinuken, maalata, piirtää, tuoksutella kukkia tai pahvilaatikon kankaita. Tanssi, mikä tahansa liikehtiminen tai kirjoittaminen voivat olla keskustelun tukena.

Kriisissä aistit Tommi Ojalan mukaan muuttuvat. Terapiassa niitä herätellään uudelleen esimerkiksi haistelemalla kasveja, kuten puutarhaterapiassa on tapana, puutarhuriksi aikoinaan kouluttautunut Tommi hyödyntää näin aiempia oppejaan.

Hänellä ei myöskään ole asiakkaastaan etukäteistietoja tai valmista kysymyspatteria esitettäväksi. Tapaamisessa määritetään nykyhetken tuntemukset ja luodaan turvallinen yhteistyösuhde. Oli kyse syöpään sairastuneesta, parantuneesta tai omaisesta, päämääränä on sopeutua uuteen tilanteeseen.
Kymmenen käyntikertaa on todettu sopivaksi lyhytterapiamääräksi. Viimeisellä kerralla asiakas kiittää itseään ja juhlii saavutettua päämääräänsä.
– Kakkukahvit on usein juotu. Samalla ripustetaan asiakkaan tekemä, tunteitaan peilaava kuva seinälle. Yyteri olisi kyllä mahtava paikka kävellä paljain varpain piirtämään hiekkakuva, jonka meri huuhtoisi aikanaan pois, Tommi innostuu suunnittelemaan.
Jos syksy pysyy lämpimänä, vielä ehtii.
Rakastajat-teatterilaiset lukevat rintasyöpäpotilaiden tarinoita keskiviikkona 5.10. klo 10-16 Kauppakeskus Puuvillassa. Lähetä oma tarinasi osoitteeseen tommi.ojala@satakunnansyopayhd.... Tarinoiden henkilöt pysyvät nimettöminä.
Tommi Ojala on ammatiltaan ryhmätaideterapeutti ja puutarhuri. Hän aloittaa marraskuussa työnohjaajakoulutuksen opinnot työnsä ohessa. Uutuutena hänellä on tarjota syöpään sairastuneille kymmenen tuntia voimaannuttavaa, yksilöllistä taideterapiaa.
Taideterapiaryhmä myös
Huittistuvalla 6.10. alkaen
Tommi Ojalan ohjaaman ryhmän tavoitteena on tukea syöpää sairastavien kuntoutusta vahvistamalla mielen ja kehon yhteyttä. Syövän herättämiä tunteita käsitellään kuvallisen ilmaisun kautta. Ilmaisuun virittäydytään aisteja, tunteita ja ajatuksia herätettävillä harjoitteilla. Ajatuksena on, että kuntoutuksen voimavarat löytää jokainen omasta itsestään. Vertaistukiryhmässä jaetaan tietoja ja tuntemuksia.
Taideterapiassa löydetään luovan toiminnan avulla keinoja sopeutua uuteen normaaliin elämään ilman syöpää tai syövästä huolimatta.
Ilmoittautumiset ja tiedustelut: tommi.ojala@satakunnansyopayhd... puh. 0447347500.

Pia Rauhalammi