Taidetta asukkaiden iloksi

Lemminkäinen Talo Oy on laskenut, että he ovat käyttäneet noin 130 000 euroa kuvataideopiskelijoiden työllistämiseen. Viimeisin työn alla oleva taideteos Porissa on 27. sarjassaan.
– Haluamme luoda taiteella lisää asumisviihtyvyyttä sekä tukea satakuntalaisia kuvataideopiskelijoita, Kimmo Haavisto Lemminkäiseltä perustelee sijoittamista.
Viimeisen kolmen viikon ajan Asunto Oy Porin Ainottaren ala-aulassa entisen uimahallin tontilla töitä on tehnyt Paula Soini.
– Juhannukseksi tämä valmistuu. Se on määritelty takaraja, hän juttelee.
Soini tarjosi asukkaille seisemän luonnosta, joista asukkaat äänestivät. 22 äänestä työn alla oleva Vapaapäivä sai kuusi.
– Sellaisetkin, jotka olivat äänestäneet jotain muuta luonnosta, ovat ihastuneet tähän työhön, Soini sanoo.

Asukkaat eivät, eikä Lemminkäinenkään, antaneet valmista aihetta. Vapaapäivässä kuvataan keinussa istuva nainen, kengät lentävät ja tukka hulmuaa.
– Maalaan tavallisilla vesiliukoisilla maaleilla, ne sekoittuvat hyvin toisiinsa. Eikä öljymaaleilla voi maalatakaan, kun talossa jo asutaan.
– Olen rytmittänyt työt siten, että maalaan kolmisen tuntia kerrallaan. Aika jännää työtä tämä on, kun maali tulee suoraan seinään.
Hän on selvästi iloinen saamastaan positiivisesta palautteesta.

Paula Soini on kotoisin Karjaalta. Hän muutti poikaystävän vuoksi Poriin viisi vuotta sitten.
– Minulla on kuva-artesaanin ja tekstiiliartesaanin tutkinnot ennestään. Porissa valmistuin Porin Taidekoulun iltalinjalta. Artesaanin papereilla en ole työllistynyt.
Hän kertoo maalanneensa seinätöitä jo moneen kohteeseen Porissa. Ainotar-kerrostalosta hän siirtyy Torget Aparthotelliin ydinkeskustaan.
– Siellä tein jo yhden työn, mutta he halusivat, että teen lisää.
Soinin teema Torgetissa on ”Liisa ihmemaassa”. Maalauksia tulee vielä useampia käytäville.

Paula Soini on päässyt kiinni isojen töiden tekoon jo tukevasti. Hän kertoo, ettei aiempien koulukokemusten aikana juuri taiteisiin liittyvää kesätyötä löytynyt. Helsingissä asuessaan hän työskenteli varastossa. Porin seutu on avautunut uudessa valossa taidehankintoineen.
Hän arvioi, että vastaavan seinätaidemaalauksen suosio on kasvussa.
– Olen aika huono hinnoittelemaan. Kai näistä pitäisi pyytää enemmän, hän pohdiskelee.

Jukka Silvast