Taiteilija Kempas jubileeraa pyöreitä

Raumalainen taidemaalari Lasse Kempas ynnää ateljeessaan numeroita, joiden käsittelemiseen kahdenkaan käden sormet eivät enää riitä, eivät riittäisi edes neuvostoliittolaisen taskulaskimen helmet.

Kempas päättää päässälaskutoimituksensa lukuun 220, ainakin niin monta hyvää syytä hänellä on tänä vuonna jupileeraukseen eli pitkällä suomella sanottuna juhlimiseen.
– Suomi täyttää sata vuotta, Kempas 70 ja jälkimmäisen taiteenteko 50. Juhlavuosi huipentuu Rauman taidemuseossa joulukuun alussa avattavaan retrospektiivisen näyttelyyn ja kirjaan, jonka pääosassa ovat taide ja tarinat, Kempas paljastaa.
– Avajaisiin ovat kaikki tervetulleita. Juhlitaan yhdessä paitsi synttäreitäni, Suomea ja näyttelyä, taiteilija kutsuu.

Lasse Kempas sanoo keskittyvänsä tänä vuonna näyttelyyn esille tulevien maalausten kokoamiseen. Painopiste tulee Kempaksen mukaan olemaan Satakunnassa, kotimaakuntaan on hänen mukaansa jäänyt hyvinkin tuhansia teoksia.
– Toinen osa näyttelystä keskittyy mielenmaisemiin, toinen taas henkilökuviin. Mukaan tulee myös grafiikkaa ja veistoksia ja jotain uuttakin aion vielä maalata, suunnittelee Kempas.
– Taidemuseon kolmen kuukauden ajaksi täyttävään näyttelyyn teoksia kotikokoelmista voi tarjota valokuvan kera osoitteeseen lasse@kempas.fi. En yllättyisi ollenkaan jos tarjouksia tulee selvästi enemmän, mitä museon seinille sopii, hän ilmoittaa.

Kempaksen kanssa tulevaa näyttelyä rakentaa museoamanuenssi, jonka kanssa taiteilija tekee lopullisen päätöksen esille pääsevistä teoksista vuosikymmenten varrelta.
– Ilman ammatti-ihmisten apua urakasta voisi helposti tulla ylivoimainen ja sama koskee myös kirjaprojektia. Itse tulen olemaan lähikuukausina kuin hevonen laput silmillään. Minäkin yritän nimittäin parhaani mukaan keskittyä tiehen ja työhön, Kempas myöntää.

Tulevana kesänä Lasse Kempasta työllistää myös kaksi pienempää projektia. Niistä ensimmäisenä tulee Italian Montefeltrossa, Emilia-Romagnan alueella 12.–18. kesäkuuta yhteistyössä matkatoimisto Lomalinjan ja paikallisen asiantuntijan Virpi Virran kanssa järjestettävän akvarellikurssin isännöiminen.
– Montefeltro ei ole mikä tahansa paikka, sillä Leonardo da Vinci maalasi siellä Mona Lisan taustan, paljastaa Kempas.

Kesäprojekteista jälkimmäinen sijoittuu Kylmäpihlajan majakkasaarelle, missä hän avaa oopperalaulaja Jorma Hynnisen kanssa yhteisnäyttelyn 2. heinäkuuta.
– Olemme molemmat taustaltamme kansakoulunopettajia. Tiemme kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1971 Helsingissä, minne menimme erikoistuaksemme musiikkiin. Minä pääsin sisään, Jorma ei. Hänet hyväksyttiin vasta, kun takana oli Lappeenrannan laulukilpailun voitto.
– Alkuvaiheessa Jorma erikoistui kuvaamataitoon, minä musiikkiin. Sitten vaihdoimme aloja ja varmaankin parempi niin, Lasse Kempas hymähtää.

Sittemmin Kempas ja Hynninen esiintyivät yhdessä televisiossakin, Raumalta kotoisin olevan kapellimestari Ralf Gothonin tähdittämässä Franz Scubertin Die schöne Müllerin -taltioinnissa.
– Jorman esiintyessä New Yorkin Metropolitanin päätähtenä hän yllätti minun kaupungissa olleen näyttelyni järjestäjät kysymällä, olisiko kenties mahdollista päästä mukaan avajaisiin. Ilta huipentui erääseen yksityiskotiin, missä minä sain kunnian säestää ystävääni flyygelillä, yllättää puolestaan Kempas.

Edelläkerrottu kohtaaminen ison omenan siemenkodassa on varmuudella yksi niistä, jotka tulevat saamaan paikkansa Kempaksen tulevassa kirjassa. Ja vastaavia tarinoita armoitettuna tarinaniskijänä tunnetulla taiteilijalla on vähintään yhtä paljon kuin 50 vuoden aikana maalattuja taulujakin. Niistä ei ole lukua.

SV ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon