Tässä on syksyn kuuma pelipaikka

Kova liikuntapersoona ja Porin kaupunginvaltuutettu Ismo Läntinen (ps.) nosti äläkän, kun urheilutalon remonttia ei saatu sisällytettyä kaupungin ensi vuoden budjettiesitykseen. Läntinen repi kuvainnollisesti pelipaitansa.
Mutta mikä talo tämä urheilutalo oikein on, jonka puolesta kannattaa korottaa ääntä?
– Talo on yksi parhaista urheilupaikkasijoituksista kaupungissa, ja lähes kaikki tilat ovat erittäin aktiivisessa käytössä, liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö Kimmo Rinne tiivistää talon merkityksen.

Urheilutalo toimii muun muassa viereisen Kuninkaanhaan koulun liikuntapaikkana, kuten monen muunkin koulun puhumattakaan urheiluseurojen, veteraanien ja erityisliikuntaryhmien käytöstä.
Talon alakerrasta löytyvät squash-, paini- ja judotilat sekä voimannosto- ja painonnostotilat. Kerrosta ylempänä ns. kioskitaso on jaettu puoliksi telinevoimistelun ja yleisurheilun harrastajille. Yläkerroksessa sijaitsevat nyrkkeily- ja kuntosali.
– Talo valmistui vuonna 1983 silloiseen sisäpalloilutarpeeseen, lentopalloilua ja koripalloilua ajatellen, Rinne taustoittaa alakerroksessa sijaitsevan ison palloilutilan merkitystä.
Sen jälkeen kuvioihin ovat tulleet uudet lajit futsal ja salibandy. Koripalloilijat ovat poistuneet muihin tiloihin.
– Yleisötarpeita ajatellen talo on vanhanaikainen. Pelitilan varoetäisyyksiäkin salibandykaukalon ulkopuolella pitäisi olla enemmän. Toiveissa on, että talon saneeraus tehtäisiin.
Tässä tulee se kuuma peruna.
– Vapaa-aikalautakunta on yksimielisesti asettanut talon saneerauksen liikuntapuolen ykköshankkeeksi, Rinne tarkentaa.
– Jatko tästä eteenpäin on sitten kaupungintalon asioita, hän jatkaa.

Porin liikuntapaikkarakentamisen kolmen kärkihankkeen nipussa ovat viime vuodet olleet keskustan uimahalli, Isomäen kiekkoareena ja kolmantena ison palloilutilan sisältävä ratkaisu. Kaksi ensimmäistä on toteutettu. Tuo viimeinen on muotoiltu aika avaraksi paaluttamatta paikkaa tai muotoa.
Rinne sanoo, että urheilutalon saneeraus ja laajennus on jäänyt elämään, kun monet muut hahmotelmat isosta nykyaikaisesta palloilutilasta ovat kuivuneet kokoon.
Urheilutalon saneeraus tulisi sisältämään vanhan talon talotekniset korjaukset ja uuden laajennuksen rakentamisen, johon saataisiin uusi nykyaikainen palloilutila.

INFO

Suunnittelu vihellettiin aikalisälle
Urheilutalon remontin ja laajennuksen suunnittelu on toistaiseksi jäissä. Tämä liittyy koko urheilutalon ympäristön uudelleenarviointiin. Herttuan koulu tullaan purkamaan ja sitä myötä alueen käyttötarpeet punnitaan uudelleen.
– Aluetta mietitään nyt isommin kaupungin palvelutason kannalta. Meillä ei ole tästä vielä yhtenäistä kuvaa, kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen sanoo.
Nurmisen mukaan on luonnollista, ettei urheilutalon suunnitteluakaan nyt jatketa. Alue tarvitsee myös kaavamuutoksen. Urheilutalon ympäristön tulevaisuus on palautettu eri hallinnonaloille mietittäväksi.

Jukka Silvast