Tavoitteena sata paria villasukkia vangeille

Minna Güleyn, 52, askel on lyhyehkö ja kävellessä vartalo taipuu hieman vasemmalle. Pitkään jatkunut selkävaiva on syynä kävelyasennon muutokseen. Ilo-silmäinen ja nauravainen Minna ei valita vaan on tyytyväinen, kun pystyy liikkumaan. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja, mutta ollut vaivansa vuoksi jo pitkään pois työelämästä ja elää kuntoutustuella.
– Haluaisin kovasti palata töihin. Olen toiveikas ja uskon asioiden järjestyvän, Minna kiteyttää elämänfilosofiansa sanoiksi.

Voimaa hän on sairausvuosiensa varrella saanut uskosta ja energiaa vapaaehtoistyöstä. Minna toimii muun muassa vankilalähettinä. Käytännössä se tarkoittaa vierailuja kuukausittain Satakunnan vankilan Huittisten osastolla, jossa on rangaistustaan kärsimässä pelkästään miehiä.

Ensimmäisen kerran Minna vieraili vankilassa Ulvilan Vapaaseurakunnan kanssa, nykyisin Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen riveissä soittamassa kitaraa ja laulamassa. Hän käy musisoimassa seurakunnan muissakin tilaisuuksissa ja vanhainkodeissa.
Vankila teki häneen ensikäynnistä lähtien suuren vaikutuksen.
– Olen neljän lapsen äiti ja kokenut monenlaista surua. Itselläni on vain pieni tukiverkosto ja tiedän menettämisen tuskan. Vangit ovat menettäneet omien väärien valintojensa vuoksi myös vapautensa. Luin kotona Raamattua ja sain ajatuksen vankilalähetiksi ryhtymisestä. Siitä on nyt 13 vuotta, Minna kertaa mennyttä.

Lähetillä ei saa olla rikostaustaa. Hän saa toimiluvan vankilassa työskentelyyn seurakunnan lähettämänä. Vankilatyö on tässä tapauksessa evankeliumin sanan viemistä yhteistyössä vankilan viranomaisten kanssa.
– Ryhmässä voidaan keskustella vankien kanssa, mutta esimerkiksi kahdenkeskiset, miesten ja naisten väliset tuokiot ovat kiellettyjä, Minna kertaa sääntöjä.
Vankilarakennukset ovat kolkkoja ja viileitä. Minna huomasi vuosi sitten joulun kynnyksellä monien vankien kävelevän lipareissa kesät, talvet. Idea lämpimästä joululahjasta välähti liian myöhään. Nyt ollaan ajoissa liikkeellä. Tarkoitus on saada marraskuun loppuun mennessä valmiiksi sata paria villasukkia jaettavaksi Satakunnan vankilan Huittisten ja Köyliön osastoille.
– Olen innokas kutoja. Usein oma suku ja perhe hylkäävät vangit. Joululahja olisi lämmin tervehdys joltakin ihmiseltä ja osoitus siitä, että saaja on ihan arvokas ihminen historiastaan huolimatta. Meillä ihmisillähän ei ole tuomiovaltaa. Vangit ovat samaa verta ja lihaa kuin me. Heillä vaan on rikollisen leima otsassa. Ollaan me ihmisiä ihmisille, vankilalähetti Minna kannustaa ottamaan kutimet esiin.

Villasukat osoitteisiin:
• Satakunnan Kansan-
lähetyksen toimisto, Sirpa
Vallinen, Eteläpuisto 10 A, 5. krs, 28100 Pori
• Vankiladiakoni Niina
Kaijanniemi, Toivarintie 581, 32700 Huittinen

Villasukkaprojekti:
• Tarkoitus valmistaa vähintään 100 paria sukkia Satakunnan vankilaan.
• Lanka mielellään villaa, esim. Seitsemän veljestä.
• Koko 40–44.
• Sukat pitäisi olla valmiit 7.12. mennessä.
• Villasukat luovutetaan 8.12. vankiladiakonille, joka toimittaa ne perille.

Pia Rauhalammi