Teesien kunniaksi messu ja markkinat

Lutherin teesien julkaisemisesta tulee kuluneeksi syksyllä 500 vuotta. Helatorstaina 25. toukokuuta jokaisessa seurakunnassa juhlitaan tavalla tai toisella reformaation merkkivuotta. Meri-Porin seurakunnan Pihlavan kirkolla järjestetään juhlan kunniaksi messu ja keskiaikaiset markkinat.
– Noin vuosi sitten kirkkohallitus evästi seurakuntia järjestämään helatorstaiksi jotakin. Halusimme olla persoonallisia, niinpä päädyimme siirtymään keskiaikaiseen tunnelmaan juhlamessun ja markkinoiden avulla. Niihin liittyvät muun muassa yhdessä olo ja syöminen. Mahdollisimman monen toivotaan pukeutuvan keskiaikaiseen tyyliin, seurakuntapastori Helena Kuusiranta valottaa suunnitelmia.

Juhlamessu alkaa Pihlavan kirkossa kello 10. Messun jälkeen avautuvat markkinat. Martti Lutherin puoliso Katharina von Bora, Ahlaisten kesäteatterista tuttu Tellervo Leppiniemi, paljastaa näin etukäteen, että tohtori Luther on yökaudet valmistellut saarnaansa. Messu kestää puolitoista tuntia.
Kun sielu on kirkossa ravittu, on ruumiin vuoro. Sanojensa vakuudeksi Katharina lupaa keittää hernekeittoa. Sitä riittää kirkon menojen jälkeen ilmaiseksi 200 ensimmäiselle. Kattauksia on kaksi, kello 11.30 ja 12.30. Ateriointi sijoittuu keskiaikaiseksi sisustettuun monitoimisaliin, jossa on myös ohjelmaa tunnelmaa kohottamassa. Kirkon kellot soivat juhlavuoden kunniaksi poikkeuksellisesti kello 12 –12.05.
Kattavassa ohjelmassa on muun muassa keskiaikaisesta pyhimyksestä nimensä saaneen Hildegard Bingeniläinen -kuoron esiintymiset sisätiloissa kello 11.45 ja 14. Luvassa on kaunista soitinsäestyksetöntä, A cappella, laulumusiikkia.

Pihapiirin markkinoilla jokainen halukas voi esimerkiksi kokeilla, miltä tuntuu istua jalkapuussa.
– Tällaisessa poikkeustapauksessa siinä saa olla sen hetken kuin haluaa, seurakuntapastori Helena Kuusiranta naurahtaa viitaten keskiaikaiseen sanktiotapaan. Silloin jalkapuussa istuttiin niin kauan kuin muut määräsivät. Ettei aika käy pitkäksi, kanttori, trubaduuri Pekka Tyni on lupautunut viihdyttämään istujia.
Seurakuntapastori on tuonut Kokemäeltä omistamastaan torpasta päreitä, joihin on kirjoitettu kauniilla käsialalla Lutherin viisauksia. Niitä on markkinoilla myynnissä. Kojuja on kaikkiaan kahdeksan, joista voi ostaa muun muassa käsitöitä, leivonnaisia ja palanpainiketta.

Varsinkin jälkikasvua ilahduttaa kanien näkeminen, myös lempeitä koiria Karva-Kaverit ry:stä saa rapsuttaa. Anniina Kokkosen ja Super-ponin huikea taitoesitys nähdään kello 12.15 ja 13.15. Poni saapuu ihailtavaksi kello 11.30. Jälkikasvulle on luvassa myös leikkejä.
Markkinoiden tuotto ja kolehti käytetään Meri-Porin nuorten hyväksi.
Kokemäeltä peräisin olevat päreet ovat myynnissä markkinoilla. Niihin on tekstattu Lutherin viisauksia.

INFO:
Reformaationa tunnettu ajanjakso alkoi Martti Lutherin julkaistessa 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 500 vuotta sitten.
Helatorstaina 25. toukokuuta jokaisessa seurakunnassa juhlitaan tavalla tai toisella reformaation merkkivuotta.

Pia Rauhalammi