Terrori iskee syvälle sieluun

.Astun alkuillasta metroon Lontoossa. Määränpäänä on Farringdonin aseman läheisyydessä sijaitseva legendaarinen The Eagle -pubi. Bayswaterista lähdön jälkeen maailman vanhimman maanalaisen rautatieasemat vilisevät silmissä vauhdilla: Paddington, Edgware Road, Baker Street, Euston Square...

Matkanteko maanalaisella on suurkaupungeissa kätevin tapa siirtyä metropolien laidalta toiselle. Lontoon 400 kilometriä pitkää verkostoa käyttää päivittäin valtava joukko kaupunkilaisia ja turisteja. Vaikka vaunut ovat tälläkin kertaa tupaten täynnä Underground toimii kitkattomasti.

Ruuhka-aikoina väenpaljous saattaa jo rasittaa, mutta varsinkin King’s Crossin asemaa lähestyttäessä ahdistava tunne nousee jälleen pintaan. Juuri täällä terroristit tekivät heinäkuussa 2005 tuhoisan pommi-iskun. Se jätti King’s Crossin asemalle synkän leiman, jonka varjo ei ole väistynyt vuosikymmen myöhemminkään. Näinä levottomina aikoina jokaista metroon astuvaa tarkkailee toisella tapaa kuin takavuosina. Se ei kuitenkaan riitä, jos jollain on pahat mielessä.

Viimeaikaiset veriteot askarruttavat useimpien matkailijoiden mieltä. Sen tunnustaa myös Matkatoimisto Joutsenvirran toimitusjohtaja Pekka Joutsenvirta. Hän koki henkilökohtaisesti terrori-iskun lähietäisyydeltä jo joulukuussa 1983 Lontoossa.
– Ajoimme juuri ohi, kun Harrodsin tavaratalossa tapahtui IRA:n tekemä isku. Siinä menehtyi kuusi ja yli sata loukkaantui.

Joutsenvirta on huomannut, että terrori-iskut pyörivät asiakkaiden ajatuksissa.
– Ihmisen mieli on kuitenkin sellainen, että parissa kuukaudessa ikävätkin asiat unohtuvat. Vaikka iskut ovat kohdistuneet myös Euroopan suosittuihin kaupunkeihin, mitään merkittävää muutosta ei matkakohteiden kohdalla ole tapahtunut. Moni mieluummin ajattelee, etteivät terroristit iske toista kertaa samaan kohteeseen, sanoo Joutsenvirta.

Samanlaisen epämiellyttävän väristyksen kuin Lontoon metrolla matkustaminen aiheuttaa nykyisin Pariisissa liikkuminen. 10 vuotta Lontoota aiemmin terroristiryhmä teki pahojaan Seinen vasemmalla laidalla kulkeneessa metrojunassa. Sen muistaa Latinalaiskortteleiden tuntumassa liikkuessa vielä tänäänkin.

Todellisen mustan tahran Ranskan upean pääkaupungin maineeseen löivät viimeaikojen epäinhimilliset tragediat. Ihmiskunnan yhteisesti rakastama kaupunki ei ole enää entisensä. Valitettavasti näin ei ole myöskään New York, Madrid, Bali, Moskova, Oslo, Bryssel, Nizza, München...

Iltakävelyä Välimereen kaareutuvalla Promenade des Anglais -kadulla Nizzassa varjostaa tästä eteenpäin heinäkuun 14. päivän käsittämätön verilöyly. Järkytys Rivieralla ja muiden silmittömien terrori-iskujen tekopaikoilla on ollut globaalia. TV-lähetykset, kuvat ja videot tuovat täysin turhat tragediat jokaisen tietoisuuteen.
– Konkreettisimmin ne koskettavat juuri tekohetkellä paikalla olleita. Myös ne, jotka ovat joskus vierailleet terrori-iskujen tapahtumapaikoilla tai ovat matkalla niiden lähistölle tuntevat syvää surua ja järkytystä. Ja kiistatta myös pelkoa, sanoo Joutsenvirta.

Pitkään alalla olleen Joutsenvirran mukaan tietyt matkustussuunnat eivät juuri nyt ole asiakkaiden suosiossa.
– Istanbulin tilanne on epävakaa – mutta sitä se on ollut jo pitkään. Varsinkin Turkin etelärannikolle pääsee tällä hetkellä edullisesti. Samanlainen tilanne on Pohjois-Afrikan tuttujen turistikohteiden kuten Tunisian ja Egyptin kohdalla. Matkustajakato rasittaa melkoisesti niin muutamia matkajärjestäjiä kuin levottomien alueiden matkailuyrittäjiäkin, sanoo Joutsenvirta.

Idyllit särkyvät

Terrorismi on tullut ryminällä ja monet yllättäen myös Eurooppaan. Tilanne huolestuttaa ja pelottaa niin vanhalla mantereella asuvia kuin turistejakin. Terrorismin valinneiden tarkoitusperiä ja aivoituksia on vaikea käsittää. Heidän tavoitteensa on kuitenkin kristallinkirkas: pyrkimyksenä on aiheuttaa maailmanlaajuisesti mahdollisimman paljon pelkoa ja sekasortoa.
Tuntuukin silti, että turvallista ei ole enää missään päin tellusta. Toivottavasti synkkiä pisteitä ei piirrellä tulevaisuudessa kotimaan kartallekin. Pelkään, että toive on kuitenkin turhaa. Niin hulluksi maailma on mennyt. Viimeaikaiset iskut kun antavat luultavasti vain lisää voimaa ja inspiraatiota terrorismin “työkalukseen” valinneille. Valitettavasti.
Maailma ei ole enää entisellään, mutta pelolle ei kuitenkaan saa antaa valtaa. Ollaan siis rohkeita ja lähdetään jatkossakin maailmalle. Matkailu kun avartaa edelleen.

Uskallatko enää matkustaa?

Susanna Heikkinen
– Aina vain lähemmäs tulevat terrori-iskut pelottavat. Matkailuintoani käsittämättömät veriteot eivät silti tukahduta, mutta matkakohteita tulee pohdittua aiempaa tarkemmin. Varsinkin monet tutut turistikohteet tuntuvat nyt turvattomilta. Mieluummin suuntaan pienempiin kohteisiin kuten Gdanskiin.

Olli Tuomi
– Terrorismi ei ehkä pelota, askarruttaa pikemminkin. Varsinkin nyt, kun iskut ovat yleistyneet Euroopassakin. Hirmuteot ohjailevat ilman muuta myös omia matkasuunnitelmiani. Turkkiin en lähde ja monet suurkaupungitkin ovat nyt harkinnassa. Mieluummin suuntaan vaikkapa Prahaan.

Katja Honkaluoma
– Maailma on mennyt aivan raiteiltaan. Tuntuu siltä, ettei turvallista ole enää missään. Tietyt kohteet ovat Euroopassakin erityisesti vaaravyöhykkeessä, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä terroristien päässä liikkuu. Pelolle ei saa silti antaa ylivaltaa. Matkailuintoani hirmuteot eivät silti lannista.

Vesa-Pekka Järvelä