Toimitus testasi: Cryo-huippukylmähoito

Mikä hoito?
Kokovartalon cryo-huippukylmähoito, jossa kuiva ja kylmä ilma jäähdytetään noin -120 asteeseen. Keho altistetaan alhaiselle lämpötilalle 1–3 minuutin ajaksi. Hoito tehostaa aineenvaihduntaa ja saa aikaan kokonaisvaltaisen hyvän olon tunteen. Hoito sopii niin avannossa kävijöille kuin kylmää ilmaa vältteleville. Hoidon aikana pää pysyy laitteen ulkopuolella normaalilämpöisessä ilmassa. Se tekee kokemuksesta miellyttävämmän.

Mitä luvattiin?
Kahden minuutin huippukylmähoito on osittain verrattavissa avantouintiin, mutta on tehokkaampaa alemman lämpötilan ansiosta. Hoito on kehitetty reumaa sairastavien kipujen ja tulehdusten lievittämiseen. Käyttäjäkunta on aikojen saatossa laajentunut, sillä sen on huomattu muun muassa auttavan stressinhallinnassa ja parantavan unen laatua, tehostavan aineenvaihduntaa, parantavan verenkiertoa ja polttavan noin 400–700 kaloria. Moni käyttääkin sitä painonhallintaan.
Toistuvan kylmähoitoaltistuksen luvataan lisäävän kehon kykyä tuottaa kivunpoistoon liittyviä vasta-aineita, parantavan terveyttä ja suorituskykyä.

Kenelle?
Useimmille perusterveille henkilöille, urheilijoille, reumaa tai muuta tulehdusperäistä kipua sairastaville. Alle 18-vuotiailta vaaditaan huoltajan suostumus.

Mitä tehtiin?
Ensin keskusteltiin hoidosta ja mahdollisista ”vaivoista”, joista mainitsin vähäisen yöunen. Uni tulee herkästi, mutta jää muutamaan tuntiin. Vaatteet ja korut riisuttiin. Ennen hoitoa ei saa saunoa ja ihon on oltava kuiva. Puin päälleni uimapuvun. Kaapissa pyörivä ilma on kuivaa, joten sinne voi mennä alusvaatteisillaan, sillä ne eivät jäädy, eivätkä kastu. Talo tarjosi tossut jalkaan ja nahkaiset talvikintaat käsiin.
Sitten höyryävään kaappiin pariksi minuutiksi. Vieressä olevasta monitorista pystyi seuraamaan lämpötilaa. Parhaimmillaan se aleni -125 asteeseen. Niin kylmä oli, että henkeä salpasi. Olen harrastanut avantouintia, niinpä en tuntenut minkäänlaista pakokauhua. Jalkojen tepsuttaminen auttoi ajankulussa.

Millainen tulos?
Iho kihelmöi mukavasti, ja jalat tuntuivat letkumaisen rennoilta. Kova jano ja nälkä yllättivät miltei heti. Kaloreita paloi ihan varmasti luvatusti. Olo oli rentoutunut, mutta tavallaan myös energinen. Parin tunnin kuluttua innostuin lähtemään kuntosalille. Myönnettävä on, että uni maittoi sinä yönä.
Mitä maksaa?
Kokeilukerta 30 euroa, seuraavat 38 euroa. Viiden kerran kortti 130 euroa ja kymppikortti 280 euroa.

Testauksessa oli
mukana ja hoidosta
kertoi fysioterapeutti
Tiia Perkiökangas
Pulsfysiosta Porista.

Pia Rauhalammi