Ulvilaan nousee Torni-talo

Kiinteistönvälittäjä Kristen Kunnas päräyttää punaisella urheiluautolla Ulvilan Friitalaan. Asuntokeskus Kotipaja Oy on saanut toimeksiannokseen As Oy Ulvilan Tornin ennakkomarkkinoinnin. Käytännössä se tarkoittaa asuntojen esittelyä ja myyntiä.
Torni-talo nousee Tommilantiellä sijaitsevan vanhan, oranssin sävyisen puutalon paikalle. Jokainen ohikulkija ymmärtää talon olevan purkukuntoinen.
– Tornista tulee Ulvilan keskustan korkein kerrostalo, siitä sen nimi juontaa juurensa. Kerroksia on seitsemän. Muissa on kuusi tai vähemmän, Kunnas puhelee harppoessaan taloa ympäröivässä ylivuotisessa heinikossa.

Rakennuttajana on sijoittajaryhmä ja rakentajana valtakunnallinen, Satakunnassa toimiva rakennusliike. Talon on suunnitellut porilainen Arkkitehtitoimisto Küttner Ky.
– Hyvällä mielellä lähdin myymään kohdetta. Uudistuotanto on kiinteistönvälittäjälle tavallaan haasteellinen, kiva ja hieno kohde. Tämä poikkeaa Ulvilassa muista kerrostaloista. Myytävistä neliöistä vajaa puolet on nyt varattu, Kunnas sanoo tyytyväisenä.

Esimerkiksi ylimmän kerroksen kaksi isoa kattohuoneistoa on jo varattu. Kunnas sanookin, että kysyntään verrattuna tarjolla olisi pitänyt olla samankokoisia huoneistoja huomattavasti enemmän. Julkisia asuntoesittelyjä ei kohteessa pidetä. Näytöt ovat henkilökohtaisia ja aikataulutettuja, sillä kyseessä on erikoiskohde.

Porissa ensimmäinen tornitalo Asunto Oy Porin Linnainmaankulma herätti kuumia tunteita ja toisen 16-kerroksisen talon suunnitelmat vieläkin sähäkämpiä mielipiteitä. Vastikään Turun hallinto-oikeus hylkäsi Porin kaupunginvaltuuston hyväksymästä asemakaavamuutoksesta kaikki tätä toista tornitaloa käsittävät valitukset.

Kaavamuutos koskee Porin keskustan kahta korttelia, joita rajaavat Itätullinkatu, Maaherrankatu, Isolinnankatu ja Vähälinnankatu. 16-kerroksinen tornitalo on suunniteltu rakennettavan Isolinnankadun varteen.
– Ensimmäisen tornitalon asunnot ovat tietojeni mukaan melkein kaikki myyty. Se kertoo kysyntää riittävän myös toiseen taloon. Alakerran huoneistotaulut eivät yleensä kerro koko totuutta, sillä osa asukkaista ei halua nimeään siinä mainittavan, Kunnas tietää.

Hän muutti perheineen keskustasta jokunen aika sitten Kalaholmaan. Kunnakset asuivat Liisankatu 12:ssa teurastaja Weslanderin vuonna 1896 rakentamaa taloa. Nyt naapuriin on nousemassa Asunto Oy Porin Elisabet.
– Myimme talon, sillä se kävi meille pieneksi. Olen kotoisin kerrostalosta Porin Kiertokadulta, Aravan poikia. Kiinteistövälittäjävaimoni Meritan kanssa meidän uusperheessämme on kaikkiaan kahdeksan lasta, joista neljä toki on jo omillaan. Muutimme omakotitaloon Kalaholmaan 3–10 -vuotiaiden kanssa. Vielä ei ollut kerrostaloasumisen aika, mutta ehkä heidän kasvettuaan muutamme ydinkeskustaan tornitaloon tai sitten jokirantaan.

Pia Rauhalammi