Vanhan Rauman liikkeet vetävät puoleensa

Kesäsesonki jatkuu Raumalla koulujen alettua. Turisteja pyörii maailmanperintökohde Vanhassa Raumassa ruuhkaksi saakka. Tämän tästä ryhmät poikkeavat vanhan kaupungin idyllisiin putiikkeihin. Torin laidalla alusasuliike Helmeä pyörittävä Regina Koivuviita sanookin turistien ja mökkiläisten tuovan kassoihin sievoisen lisän.
– Rauma on kauppapaikka, mihin tullaan myös muualta ostoksille, Koivuviita tietää vuosikymmenten kokemuksella.

Hän kehuu raumalaisten arvostavan turistien tavoin henkilökohtaista palvelua ja laatua. Putiikit tulevat perheiden jälkikasvuille tutuiksi ostospaikoiksi jo pienestä pitäen. Äidit opettavat tyttärensä istuvien ja laadukkaiden alusasujen käyttäjiksi tuomalla tai opastamalla heidät erikoisliikkeeseen ostamaan ensimmäiset rintaliivit.
– Laadukkaat liivit kestävät hyvin hoidettuina useita vuosia päivittäisessä käytössä. Monet nuoret silti haluavat uusia vaatteitaan usein, siksi he kääntyvät halpaketjujen puoleen.

Regina Koivuviita on syntynyt ja kasvanut Porissa. Hän vieraili entisessä kotikaupungissaan myymälänsä kanssa keväällä pitämässä outletia kolmisen kuukautta. Pyydettäessä hän vertaa meitä porilaisia asiakkaina raumalaisiin. Hän sanoo huomanneensa kulttuurieron. Porissa on tavarataloja ja paljon halpaketjuja, jotka ovat kääntäneet asiakkaiden katseet enemmän hintaan kuin laatuun.
– Raumalla laatu ja palvelu ajavat hinnan edelle.

Karhukaupungissa on aikoinaan ollut yhtä aikaa kaksikin alusasuliikettä, joiden asiakkaat haikailevat yhä niiden perään. Regina Koivuviita ei täysin poissulje Helmen sivuliikkeen perustamista Poriin. Ainakin outlet on käynyt mielessä, jos vain sopiva tila löytyisi.

Mittanauha avuksi liivien ostoon

Myymälässä tarjolla olevista rintaliiveistä ei kannata valita kokeilematta sitä samaa kokoa kuin aiemmin. Liivit pitää aina sovittaa, sillä eri malleissa koot vaihtelevat. Myös muutaman kilon painonmuutos vaikuttaa rintoihin. Oikean rintaliivin löytymiseksi ammattimyyjä käyttää mittanauhaa. Liivien koko määräytyy ympärysmitasta ja kuppikoosta.

Mittanauha asetetaan rintojen alle napakan tiukasti, sillä rintaliivi joustaa. Mikäli mitta on liian löysä, liivi alkaa nousta selkäpuolelta ylös ja rinnat valuvat alas. Liivin kuuluu pysyä koko vartalonympäryksen matkan samassa tasossa.
 
Kuppikoko löytyy mittaamalla poven korkein kohta. 70 B ja ja 90 B ovat eri kuppikokoa, vaikka molemmat ovat B-kuppeja. Rintaliivin kuppikoko on oikea, kun liivi on napakka, olkaimet ja ympärys pysyvät paikoillaan, eivätkä rinnat pullistele ulos eteenpäin kallistellessa. Ammattimyyjä näkee jo asiakkaan päältä kuppikoon, mutta mittanauha on tässäkin hyvä apu.

Hakasia liiveissä saattaa olla montakin peräkkäin. Uudet liivit kiinnitetään aina uloimmasta hakasesta.

Pia Rauhalammi