Vanhat, näyttävät autot yhdistivät Satun ja Harrin

Vanhat, näyttävät autot, moottoripyörät ja rock and roll -musiikki ovat Porin Honkaluodossa asuvien Satu ja Harri Aholan yhteiset mieliharrastukset. Satu, 32, kertoo tykästyneensä muista tytöistä poiketen autoihin jo lapsena. Harrin, 38, innostus laajeni amerikanrautoihin rautalankamusiikin myötä.
Onnekkaat sattumat johtivat seurusteluun helmikuussa 2012.
– Törmäsimme silloin sattumalta samassa ravintolassa, Ränninkiertoon Buick Century Riviera -autoaan valmisteleva pariskunta kertaa historiaansa.

Seuraavana kesänä Satu muutti Harrin omakotitaloon. Jo portilta saa tuntuman parin yhteiseen päämieltymykseen. Pihassa on erilaisia ja -kuntoisia autoja ja muita menopelejä ihan kiitettävästi. Persoonallisia häitään he viettivät Halloweenina lokakuussa kolme vuotta sitten. Hääautona oli kaikkien yllätykseksi suhteellisen tuore tapaus eli 1980-luvun Mercedes Benz Coupe.
Harrin ammatti ei varsinaisesti liity autoihin, sillä hän on töissä Satakunnan ammattikorkeakoulussa laboratoriomestarina Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmassa. Lisäksi Harri toimii museoajoneuvotarkastajana. Satu työskentelee rautakaupassa kassa- ja toimistotehtävissä.
Harrastus on niin täysvaltaista, että esimerkiksi Ränninkiertoon Aholat näillä näkymin pukeutuvat autonsa genren vaatimukset täyttävin asuin. Myös hiukset ja Satun meikki mukailevat oikeaa vuosikymmentä.
– Olemme sen verran nuoria, että meidän aikanamme Rännin kiertäminen oli jo kielletty. Meidän sukupolvemme juttu oli Kespalenkki. Vaikkei meillä ole Ränniin kosketuspintaa, niin hienot, vanhat autot vetävät meidät sinne. Otamme mukaamme myös kolme lastani. He ovat suunnitelmasta riemuissaan, 12-, 9- ja 8- vuotiaiden isä Harri puhelee.

Aholat kehuvat tapahtumaa siistiksi, joten perheiden jälkikasvut mahtuvat hyvin ainakin alkuillasta joukkoon. Tapahtumapaikkana on kauppatori. Parkkipaikoilla ja ympäristössä riittää komeita autoja katseltaviksi ja ihailtaviksi kaikenikäisille.
– Ajelemme, parkkeeraamme, pyörimme autojen joukossa ja juttelemassa muiden kanssa, Satu ja Harri suunnittelevat.

Pia Rauhalammi