Vasarat paukkuivat Tuulenpesän pihassa

Iloinen puheensorina ja vasaroiden pauke kuuluvat Ulvilan Tuulenpesän päiväkodin portille saakka. Suuri joukko Friitalan alueen ekaluokkalaisia ja esikoululaisia on kokoontunut päiväkodin pihaan linnunpönttötalkoisiin. Eletään viime viikon torstaita. Vierailevia aikuisia on mukana muun muassa Ulvilan Työpajasta. Sieltä saatiin lahjoituksena puutavarat linnunpönttöihin, joita on tarkoitus rakentaa sata Suomen teemavuotta mukaillen. Työpajalaiset myös ahersivat pönttöaihiot niin valmiiksi, että lasten työmaaksi jää niiden kokoaminen naulojen ja vasaroiden avulla.

Lintuasiantuntijoina paikalla ovat Ilpo Koppinen Ulvilan Ympäristöseura ry:stä ja porilainen lintuharrastaja Ari Rantamäki. Ulvilan Sataedun opiskelijat ovat pukeutuneet haalareihin. He ja päiväkodin henkilökunta toimivat rakennuspuuhan avustajina ja neuvonantajina.

Kun nimenhuuto on ohi, virittäydytään vasarointiin yhteislaulun viemänä. Linnunlaulupuu kajahtaa ilmoille viileähkössä kevätsäässä. Ensimmäisenä pönttönsä saa valmiiksi Niilo Kaasalainen.
– Olen naulannut ennenkin. Isä on opettanut. Teimme vastikään kotona autokatoksen ja siihen tarvittiin nauloja. Tämä on elämäni ensimmäinen itse tekemäni linnunpönttö. Saamme viedä nämä kotiin. Lintuja en vielä tunne, mutta lupaan opetella, syksyllä koulun aloittava Niilo innostuu sanoissaan.
Hän täytti lauantaina 7 vuotta ja vietti sählysynttäreitä kaveriporukan kesken.

Kerttu Mäki, 7, kertoo harjoitelleensa naulaamista mökillä. Sinne rakentui kaveriporukalla maja. Linnunpöntön paikan kanssa tulee hieman ongelmia, sillä kotipihaan ei enää mahdu yhtään pönttöä. Hän arvelee lahjoittavansa sen jollekin.
– Meillä on kotona lintukirja. Olen opetellut sen avulla tunnistamaan lintuja. Punatulkku, mustarastas, talitintti, lehtopöllö ja niin edelleen, hän luettelee sujuvasti.

Tunti alkaa loppua ja työt valmistua. Iloisin mielin tyttökolmikko Tessa Hannukainen, 6, Erin Koivisto, 7, ja Essi Ylänen, 7, ottaa aherrukset syliin ja lähtee kuljettamaan niitä sisälle. Essi kertoo viettävänsä syntymäpäivää. Myös hän on opetellut lintujen tunnistamista kirjoista.
Talitintti, mustarastas, töyhtöhyyppä, ja monta muuta lintua tulevat mainituiksi.

Viime viikolla Friitalan alueen ekaluokkalaiset ja esikoululaiset viettivät ulkona oppimisen teemaviikkoa nimeltään Ihan pihalla.

Pia Rauhalammi