Vastavalmistunut talonrakentaja tähtää lisäopintoihin

Viikonloppu on ansaitun juhlan aikaa. Uudet ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet ovat ylittäneet tärkeän etapin. Katseet ovat toiveikkaina eteenpäin.
Porilainen Joonas Koskinen, 18, sai maaliskuussa kolmivuotisen opiskelun jälkeen päättötodistuksen Länsirannikon Koulutus Oy WinNovasta. Hän suoritti rakennusalan perustutkinnon eli valmistui talonrakentajaksi. Sitä juhlittiin lähipiirissä ravintolapäivällisen merkeissä.

Jääkiekon pelaamisen Joonas aloitti 14 vuotta sitten Ässissä, ja jatkaa siellä yhä. Jossain vaiheessa hän ajatteli kiekkoilusta jopa uraa, mutta idea karisi iän karttuessa.
– Harjoituksia on yhä päivittäin. Keväisin ja kesäisin viikonloput ovat vapaat. Muina aikoina vapaata on päivä tai kaksi viikossa. Pelaan niin pitkään, kun se tuntuu kiinnostavalta. NHL-ainesta minussa ei sittenkään ollut. Ammatti piti miettiä joltain muulta alalta, Joonas heittää naureskellen.

Yläkoulussa hän havahtui huomaamaan tekemisen kiinnostavan lukemista enemmän. Päättötodistuksen saatuaan Joonas pyrki keskiasteen koulutukseen ja pääsi haluamalleen opintielle WinNovaan.
– Tykkäsin koulusta, sillä rakennusala kiinnosti. Toisen luokan lopulla olin työharjoittelussa Porin kaupungilla. Sen jälkeen kaupunki työllisti minut kahtena kesänä. Onni oli matkassa, sillä minulla ei ollut suhteita. Hain kesätöihin netin kautta ja sen jälkeen soitin ja kysyin mahdollisuuksistani.

Valmistumisen jälkeen Joonas Koskinen oli työttömänä vajaan kuukauden. Oman alan työpaikka löytyi jälleen Porin kaupungilta.
– Soitin ja kysyin, saisinko töitä armeijan alkamiseen eli heinäkuuhun. Pääsin tänne Päärnäisten päiväkodin saneeraustyömaalle ja olen viihtynyt tosi hyvin. Armeija vähän kieltämättä jännittää, nuorimies puhelee.

Joonas on asunut vuoden avoliitossa myyntialalla olevan Janeten kanssa. Ratkaisu tuntuu taloudellisistakin syistä oikealta, sillä kulut puolittuvat.
Joonas aikoo viipyä armeijassa puoli vuotta. Hänen ajatuksissaan siintävät jatko-opinnot joko Porissa tai Helsingissä. Mielessä pyörii ammattikorkeakoulun insinöörin tai rakennusmestarin tutkinto.

Joonaksen vinkit valmistuneille:
• Ole oma-aloitteinen.
• Hae mahdollisimman moneen paikkaan.
• Älä luota pelkkään nettihakuun.
• Ole työhaastattelussa mahdollisimman
aktiivinen ja kiinnostunut.
• Ole ajoissa paikalla.
• Älä mene resueetuna vaan siisteissä vaatteissa.
• Hyvä tapa on tervehtiä ja esitellä itsensä.
• Hae muuallekin kuin oman alan töihin,
jos niitä ei juuri nyt ole tarjolla.

Pia Rauhalammi