Väylä Kiinaan on auki

– Ningbo on meille ikkuna Kiinaan, sanoo Kimmo Vepsä.
Hän palasi kaksi viikkoa sitten Kiinan-vierailulta. Satakuntalainen delegaatio oli kutsuttu Ningbon miljoonakaupunkiin. Viikon mittaisen vierailun kohokohta oli yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen. Vepsä sai kunnian allekirjoittaa sen yhdessä Ningbon varakaupunginjohtaja Li Guandingin kanssa.
– Pekingistä näytettiin vihreää valoa yhteistyölle eli Kiinan valtio ratifioi sopimuksen. He ovat tosissaan tämän yhteistyön kanssa, Vepsä kertoo.
Vierailijat kävivät myös Pekingissä tapaamassa kahta varaministeriä.
– Oli hienoa huomata, miten hyvin Ulvila tunnettiin Pekingissä.

Ajatus yhteistyöstä lähti liikkeelle kesällä, kun Ningbon kaupungin delegaatio tutustui satakuntalaiseen korkeateknologiaan. He olivat kiinnostuneita Ulvilasta automaatio- ja robotiikka-alan keskittymänä. Kiinalaisiin teki vaikutuksen erityisesti se, että Satakunnassa automaatioalan yritykset pystyvät tekemään yhteistyötä ja esimerkiksi ratkaisemaan ongelmia verkostoitumalla.
– Saimme pian heiltä kutsun lähteä kehittämään yhteistyön mahdollisuuksia nopealla aikataululla, Vepsä kertoo.
Kiinassa maakuntaa edustivat Vepsän lisäksi Prizztechin yrityskehittäjä Heikki Perko ja Satakuntaliiton valtuuston puheenjohtaja Tapio Huhtanen. Lisäksi delegaatioon kuului asiantuntijana Kiinassa työskentelevä Jukka Järvinen, joka on lähtöisin Kokemäeltä.
Ulvilassa on panostettu automaatioon ja robotiikkaan, alan yrityksiä mahtuu pieneen kuntaan yli sata. Vepsä iloitsee siitä, että asian eteen tehty työ alkaa poikia.
– Olemme panostaneet oikeisiin asioihin.

Kiinalaisille Ulvila on väylä Eurooppaan. Ulvilalaisille ja muille satakuntalaisille yrityksille yhteistyö on suuri mahdollisuus.
– Kyseessä on win–win -tilanne, molemmat hyötyvät, kehittyvät ja oppivat uutta, Vepsä sanoo.
Kiinalaiset ovat automaation ja robotiikan lisäksi kiinnostuneita työturvallisuuteen liittyvistä asioista. Seuraava askel onkin saada paikalliset yrittäjät kokoon ja laittaa yhteistyö konkreettisesti liikkeelle. Vepsä kertoo, että Prizztech tiedottaa alueen yrityksille piakkoin, miten edetään.
– Tässä tarvitaan laajaa yhteistyöverkostoa, sillä kysymykset voivat olla isoja. Mittaluokka on Kiinassa toinen kuin täällä. Mutta tahtotila ja osaaminen eivät ole koosta kiinni. Tärkeintä on nyt saada paikalliset yritykset mukaan ja päästä heidän kanssaan käsiksi konkretiaan, kun väylä on nyt auki.

Yksi konkreettinen askel on yhteistyötoimiston perustaminen. Sen tuleva sijainti ja hallinnon järjestäminen ovat vielä avoimia kysymyksiä.
Vepsä kertoo, että yhteyshenkilöt on jo sovittu.
– He ovat kiinalaiset Jiemin Cai ja Ruiyan Chen sekä suomalainen Jukka Järvinen, joka on toiminut jo pitkään Kiinan hallinnon eri projekteissa. Toimistoon tulee molempien osapuolten toimijoita.
Kiinalaiset ilahtuvat, jos yhteistyötä tekevät liike-elämän edustajat osaavat kiinaa. He ovat luvanneet lähettää opettajan Ulvilaan opettamaan kiinan kieltä. Vepsä arvelee, että kiinan opetus pääsee alkamaan ensi syksynä.
Kielen opettelun lisäksi luvassa oleva yhteistyö lisää myös uusien tapojen ja kulttuurin ymmärtämistä maiden välillä.
– Itse huomasin tehneeni virheen kesällä, kun tilasin kiinalaisille vieraille tarjottavaksi karjalanpiirakoita ja lohta. Suolainen ei ollut heille mieleen, Vepsä kertoo.

Sanna Jääskeläinen