Verkkokauppaan iskua Porin yliopistokeskuksen avulla

Raumalainen Minna Yläjä on perheyrityksen osakas ja myymälänhoitaja. Työnsä ohessa hän on opiskellut kauppatieteitten maisteriksi ja ammatilliseksi opettajaksi. Samalla hän on pyöräyttänyt poikavauvan ja toinen pienokainen on tulossa. Kaiken hulinan keskellä Minna päätti ryhtyä kehittämään yrityksen verkkokauppaa. Samalla hän oivalsi, etteivät siihen kyllä omat resurssit riitä.

– Valmistun 14. päivä joulukuuta ammatilliseksi opettajaksi Tampereen ammattikorkeakoulun Porin yksiköstä. Monen asian summana tajusin, että yliopistokeskuksemme on täynnä viisautta. Aloin selvittää, jospa Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön ja yrityksemme Muksumassin välille saataisiin yhteistyötä. Meidän verkkokauppamme vaati kehittämistä, ja Pori on pullollaan älykästä osaamista, Minna kiteyttää yhteistyön juuret.

Idea lähti rullaamaan toteutusasteelle, kun Minna sai opiskeluystävältään tietää professori Pekka Loulasta, joka työskenteli Tampereen teknillisessä yliopistossa. Hän soitti professorille ja ehdotti yhteistyötä.
– Tapasimme ja keskustelimme yhteistyön aloittamisesta, opintojakson toteutuksesta ja tavoitteista yliopiston ja työyhteisöni näkökulmasta. Pekka Loula innostui ja otti työpaikkani Case-yritykseksi verkkoliiketoiminnan opintojaksolle. Tapasin opiskelijat työpaikallani ja kävimme yhdessä läpi tarkasti opintojakson toteutuksen ja suunnitelman.
Jatkossa Minnan rooli oli toimia opiskelijoiden ohjaajana ja huolehtia opintojakson tavoitteiden toteutumisesta opintosuunnitelman mukaisesti.

Opiskelijat työstivät kirjallisen raportin yrityksen käyttöön. Projekti myös poiki työpaikan yhdelle työryhmän jäsenelle, porilaiselle Jenni Tuulensuulle. Hänen tehtävänään on toteuttaa käytännössä opiskelijaryhmän työnjälki eli yrityksen verkkoliiketoiminnan kehittäminen.
– Tavoitteenani on valmistua työn ohessa diplomi-insinööriksi syksyllä 2017, runsaan vuoden ikäisen Henrik Grönmanin äiti Jenni laskeskelee.

Hän kertoo olevansa työstään innoissaan. Asiakkaat etsivät verkkokaupan ja sosiaalisen median kautta myös informaatiota yrityksestä.
– Verkko on ollut Porin ja Rauman kivijalkamyymälöidemme tukena jo vuodesta 2010. Jenni on peruskoulutukseltaan tietotekniikan insinööri. Hän hallitsee myös koodaamisen ja toimii teknisenä tukenamme. Olemme juuri avanneet uuden verkkokauppamme ja olemme sen myötä Suomen ensimmäisiä yrityksiä tällä uudella nettikauppa-alustalla, Minna kertoo mielissään.

Pia Rauhalammi