Verottaja iskee Poriin jazz-viikolla

– Tämä on oikein toimivien yrittäjien suojelua, Länsi-Suomen verotarkastusyksikön tarkastuspäällikkö Pirjo Hassinen kiteyttää tulevan valvontakampanjan motiivin.
Se, että Verohallinto tulee tarkastamaan ensi viikolla Porissa kauppaa tekeviä koju- ja torikauppiaita, johtuu osin siitä, että massatapahtumat vetävät puoleensa runsaasti liikkuvia kauppiaita, myös ulkomailta.
Tarkastuspäällikkö Hassinen antaa ymmärtää, että veronsa oikein hoitavat yrittäjät ovat tyytyväisiä veroviranomaisten mukana olosta. Maksamattomat verot ja hoitamattomat velvoitteet vääristävät kilpailua.
– Olemme saaneet jazz-viikolle mukaan tulevien kauppiaitten nimilistaa, ja jo nyt tiedämme rekistereiden perusteella muutamia, joiden luo aiomme heti tehdä ohjauskäyntejä, Hassinen sanoo.

Veroviranomaisilla on haastattelulomake, johon kootaan tiedot y-tunnuksista, tiedot arvonverovelvollisuudesta sekä vastaukset muun muassa palkansaajilta heidän luovuttamistaan verokorteista. Ulkomaalaisilta kauppiailta tarkastetaan rekisteröityminen Suomeen. Ulkomaalaiset kauppiaat eivät aina rekisteröidy Suomeen. Hassinen sanoo, että esimerkiksi maksamattoman arvonlisäveron tuoma etu muihin nähden on suuri.

Paitsi jazz-kadulla, veroviranomaiset kyselevät myös torilla ja kävelykadulla.
– Yritämme mukautua yhteiskunnan muutoksiin. Tämä on oikein toimivien yrittäjien suojelua. Ja onhan yksi hallituksen kärkihankkeista verovajeen täyttäminen, Pirjo Hassinen korostaa.

Verottaja silti huomauttaa, että Suomessa verovaje on maailman pienimpiä ja suurin osa toimijoista on rehellisiä yrittäjiä, jotka ilmoittavat ja maksavat veronsa oikein.
Tarkastuspäällikkö Hassinen sanoo, ettei veroviranomaisilla ole valtuuksia poistaa myyjää markkinoilta, vaikka asiat olisivat retuperällä. Aikanaan asia siirtyy asianvalvojalle, jonka kautta törkeissä tapauksissa epäselvyydet siirtyvät syyteharkintaan punnittavaksi.

Verottaja katsoo, että tehostetulla valvonnalla on laajempi merkitys alalla toimivien yrittäjien haluun ilmoittaa ja maksaa veroja oikein.
– Moni haluaa maksaa veronsa, mutta eivät välttämättä osaa toimia oikein. Usein riittää, että ohjataan oikein toimimisessa. Jos veroasioissa on mennyt aiemmin joku asia väärin, neuvotaan miten se jatkossa tulee hoitaa, tarkastuspäällikkö Pirjo Hassinen korostaa.
Verohallinnolla on SuomiAreenassa myös oma infoteltta. Hassinen kertoo, että ohjaus- ja valvontatyö on tehonnut ainakin saadun palautteen perusteella.
Porin kesätapahtuman ohjaus- ja valvontakampanjan toteuttaa Länsi-Suomen Verotarkastusyksikkö.
– Meillä on virkakortti mukana tunnistamista varten, Hassinen kertoo.

Jukka Silvast