Viheralueet on tehty käytettäviksi

Porin Raatihuoneenpuisto kuuluu puistotoimen tärkeimpiin hoidettaviin viheralueisiin. Puistoa hoidetaan päivittäin. Puistotoimen työntekijät tarkistavat, että suihkulähteen vesi pääsee virtaamaan ilman tukoksia, ja ettei suihkulähteessä ole ylimääräisiä tavaroita. Lisäksi tarkistetaan, ettei kukkapenkistä puutu kukkia, ja että puiston yleisilme on siisti.

Raatihuoneenpuiston penkeissä on kasvanut samoja kukkia jo noin viisi vuotta. Maiseman hallitsevin elementti ovat pitkät punaiset kannat. Muut kukat valitaan niiden väreihin sovittaen. Syksyllä kannat nostetaan penkistä juurineen ja viedään talvehtimaan kasvihuoneeseen. Keväällä ne tuodaan jälleen takaisin. Pitkissä penkeissä kasvaa kesäbegoniaa sekä sorvarinpensaita. Kannapenkin reunasta löytyy myös hopealehteä.

Porin kansallisen kaupunkipuiston projektipäällikkö Heli Nukki kertoo, että tänä vuonna vietetään ympäristöministeriön julistamaa Vihervuotta teemalla Minun maisemani maalla ja kaupungissa. Sen johdosta Porissakin kiinnitetään erityistä huomiota ympäristön kaunistamiseen.
– Tämä maisemahan on täydellinen, Nukki kommentoi ympärillään avautuvaa Raatihuoneenpuistoa.

Kansallisia kaupunkipuistoja on kahdeksassa kaupungissa. Pori on kuulunut niiden joukkoon lähes viisitoista vuotta.
Nukki huomauttaa, että Porissa kaupunkipuiston viheralueet on tehty käytettäväksi. Vilkkaassa tapahtumakaupungissa puistojen ”korjailu” tapahtumien jälkeen kuuluu puistotyöntekijöiden toimenkuvaan joka vuosi.

SuomiAreenan lähestyessä suihkulähteen vesi suljetaan noin päivä ennen kuin Purje-lava rakennetaan sen eteen. Tapahtumaan valmistaudutaan myös tarkistamalla, että kasvit ovat kunnossa ja kauniina. Matalat, violetit heliotroopit suojataan muovisilla laatikoilla, sillä Purje-katoksen aisat lasketaan niiden ylle. Raatihuoneenpuiston kukkaistutusten suunnittelija, kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio kertoo, että ennen penkeissä oli korkeampaa, rungollista markettaa. Ne jouduttiin nostamaan juurineen mullasta turvaan tapahtuman ajaksi ja istuttamaan tapahtuman jälkeen takaisin. Sainio muistelee myös, että viime vuonna tapahtuman jälkeen kukkapenkkejä jouduttiin paikkailemaan tavallista enemmän. Uusia taimia istutettiin karkeasti arvioiden noin kahdeksankymmentä rikki menneiden tilalle.

Sainio tiimeineen huolehtii myös muiden SuomiAreena -lavojen kukkaistutukset. Kesän vilkkain tapahtumaviikko on suuri ponnistus. Tänä vuonna kukkien istuttaminen ruukkuihin aloitettiin jo viime viikolla. Myöhemmin istutukset tarvitsee vain viedä paikalleen ja huoltaa tapahtuman aikana. Myös Satakielilava tulee saamaan punavalkoista kukkakoristetta MTV:n ohjelman siirtyessä sinne Eetunaukiolta.

Vihervuoden maisemateema on löytänyt tiensä myös SuomiAreenan keskusteluun. Perjantaina Pori-pihassa Valtakadulla puhutaan mm. kaupunkien viheralueiden terveysvaikutuksista. Heli Nukki kuvailee, että kaupungin keskellä olevat viheralueet, kuten Kirjurinluoto, ovat kaupunkilaisille usein henkireikiä. Kirjurinluoto tapahtuma-areenoineen saa suurimman kuormituksen Porin tapahtumakesästä. Esimerkiksi tavaroiden kuljettaminen, ihmismassat ja sade tekevät lisähallaa nurmikoille. Nukki huomauttaa, että nurmialueiden kantavuutta ja kestävyyttä on parannettu viime vuosina mm. karkearakeisemmilla kasvualustoilla.
Nukki jatkaa, että kesän tapahtumat linkittyvät täysin ympäristöönsä. Hienosti hoidetuilla viheralueilla Porin kaupunki luo upeat puitteet tapahtumilleen.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon