Vihteljärven viimeinen kauppias

Teuvo Roskalalle pienen kyläkaupan pyörittäminen on Vihteljärven hengissä pitämistä.

Pienet kyläkaupat alkavat olla hyvin harvinainen näky. Kankaanpäässä, reilun 700 asukkaan Vihteljärvellä sellainen kuitenkin edelleen seisoo sinnikkäästi ja Wihtiksen ovesta kulkee asiakkaitakin harvakseltaan. Kauppias Teuvo Roskalalle kaupan pyörittäminen on harrastus – kallis sellainen. Teuvo myöntää, että kauppa pyörii tappiolla. Kaupan sulauttaminen Roskalan kuljetusfirmaan on kuitenkin mahdollistanut jatkamisen.
– Olemme ainoa kuljetusfirma, jolla on keskiolut-oikeudet, Teuvo naurahtaa.

Syy Wihtiksen auki pitämiseen hinnalla millä hyvänsä on ilmeinen. Teuvo on asunut koko elämänsä Vihteljärven kylässä ja vieläpä samassa talossa. Niinpä kotikylän elävyyden vaaliminen on miehelle sydämen asia. Teuvo muistelee, että hänen elämänsä aikana Vihteljärven vilkkaimmat vuodet olivat 70-luvulla, jolloin ei kannattanut kuvitellakaan piipahtavansa kyläkaupasta hakemaan jäätelöä, kun kotirouvat tungeksivat ruokaostoksilla.
– Joskin ei silloin paljoa elintarvikkeita kaupasta edes haettu, koska oltiin niin omavaraisia. Maito ei ollut hittituote, sillä Vihteljärvelläkin lähes joka talossa oli ainakin pari lehmää. Kaupasta tultiin hakemaan esimerkiksi kahvia, sokeria ja suolaa. Jauhot otettiin laarista ja myyjä siivutti makkaran. Nyt enää puolen tusinaa maataloa pitää lehmiä Vihteljärvellä ja kylän väkiluku on laskenut noista ajoista noin puolella.

Teuvo jatkaa, että mieleenpainuva ja mullistava hetki Vihteljärven elämänmenossa oli keskioluen vapautuminen vuonna 1969. Aikana, jolloin baareja ei juuri ollut ja Alkojakin vain harvakseltaan, keppanaa haettiin kaupasta korikaupalla.
– On jäänyt elävästi mieleen, että tuolla kaupan takarappusilla istui joukko miehiä olusella. Ja sen muistan, että aina siellä sodittiin. Ne olivat niitä sen ajan kriisiryhmiä sodan käyneille miehille, Teuvo pohtii vakavoituen hetkeksi.

Vihteljärven piti aikoinaan vauraana Koskelan Kenkätehdas, joka lopetti toimintansa 2000-luvun alussa. Kenkätehdas työllisti suoraan noin 350 henkeä ja Teuvo itsekin työskenteli kenkien kuljettajana pari vuosikymmentä.
Teuvo muistelee, että hänen elämänsä aikana Vihteljärvellä on ollut parhaimpina vuosina jopa 11 kauppaa tai putiikkia yhtä aikaa. Niistä suurin osa hiipui 80-luvulla. Hän pohtii, että monet pikkukaupat elävät lomakuukausien sesonkimyynnillä. Kankaanpäässä ei kuitenkaan ole niin paljoa mökkiläisiä, että kyläkauppa hyötyisi heistä.

Nykyään Wihtiksen asiakaskunta on miesvoittoista. Ohikulkijoiden ja paikkakuntalaisten lisäksi kahvilla poikkeavat työmiehet. Teuvo kuvailee, että Wihtiksessä tunnelma on välillä kuin miesten Tupperware-kutsuilla.

Politiikkaakin Wihtiksessä saa puhua. Teuvo itse on Perussuomalaisten edustaja Kankaanpään Kunnanvaltuustossa ja Laura Huhtasaaren kannattaja. Onpa Timo Soinikin vieraillut Wihtiksellä muutamaan otteeseen.
Teuvo on tyytyväinen, että sivistyslautakunnassa esitettiin yksimielisesti reilun parinkymmenen oppilaan kyläkoululle jatkoa.
– Vihteljärvelle on muuttanut lapsiperheitä, sillä ensi vuonna oppilaita on 26 ja sitä seuraavana jo 40, hän kertoo optimistisena.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon