Virkkula-seniorikortteliin Porin ensimmäiset puukerrostalot

Kokonainen asuntomessualueen kortteli on varattu kansainväliseen tietoisuuteen nousseelle Virkkulan asumis- ja palvelutaloille Porin asuntomessualueelta. Mallin kehittänyt ja Virkkula-rakennushankkeista vastaava yrittäjä Leo Tolonen kertoo, että Porin kaupunki tulee saamaan tällä viikolla piirustukset käsiinsä.
Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Tolonen kertoo, että Outokumpuun nousee jo konseptimallin rakennuksia, Joensuussa rakennuslupa myönnettiin pari viikkoa sitten ja Kauhavalla tontti on ostettu.

Messuorganisaatiossa Virkkula-idea on otettu innostuneesti vastaan.
– Tämä on iso asia meille. Ja malli soveltuu paremmin kuin hyvin messujen luonteeseen, koska ideana on asumisen kehittäminen, projektipäällikkö Kari-Matti Haapala kommentoi.
Virkkula-konsepti kävi kerran jo messujen laaturyhmässä, mutta ryhmä halusi lisää tietoa. Projektipäällikkö Haapala sanoo, että tontin hinnoittelu menee valtuustoon asti. Laaturyhmä tutkii, miten arkkitehtisuunnitelma istuu messualueen ilmeeseen.

Virkkula-konseptille on alustavasti varattu kortteli 60, jonka laajuus on noin 4 500 neliötä. Rakennusoikeutta syntyy 1,2-kertoimella noin 5 000 neliötä.
– Tässähän on kysymys kaavan toteuttamisesta. Korttelin määräykset ohjaavat rakennuksia 3–5-kerroksisiksi, Haapala sanoo varovasti keskeneräisestä hankkeesta.

Leo Tolonen korostaa, että Virkkula-idea säästää yhteiskunnan rahoja jopa kymmeniä miljoonia hankkeitten laajuudesta riippuen.
Porin suunnitelma muodostuu kolmesta rakennuksesta. Päärakennus käsittää yritystiloja, ravintolan ja yhteiset tilat sekä tehostettua palveluasumista. Yritystiloihin sijoittuu pääasiassa erilaisia hoitopalveluja.
– Kahteen Virkkula-kotiin rakentuu asuntoja, joissa asukas voi turvallisesti vanheta: esteettömyys ja turvallisuus on otettu huomioon, hän tarkentaa.
Kokonaisuuden operaattoriksi tulee Mehiläinen. Tolonen kertoo, että asukkaat saavat hankkia juuri sellaista palvelua kuin tarvitsevat. Palvelu voi olla vaikkapa kaupassakäyntiapua tai varttitunniksi juttuseuraa.
– Yksinäisyys on tämän päivän pahimpia vitsauksia.
Sisäkäytävillä puurakenteiseen palvelukeskukseen liittyvät, myös puurakenteiset asuintalot on suunniteltu viisikerroksisiksi.

Toimitusjohtaja Leo Tolonen korostaa, että korttelin sisällä pääsee elämän tarpeiden niin vaatiessa myös tehostettuun asumiseen tuttujen ihmisten vieressä.
Tolonen ihastelee Karjarannan laiturirantaa ja ideaa asukkaiden käyttöön hahmotelluista puutarhapalstoista. Näitä löytyy Kokemäen jokihaaran toiselta puolelta luodoilta.
Hänen mielestään yksi isoista asioista konseptissa on Virkkulan ystävät -yhdistys. Kaikissa hankkeissa sellainen perustetaan. Asukkaita varten yhdistys kokoaa historiaa ympäriltä ja ajasta.
– Historia ja nykypäivä kohtaavat.

Jukka Silvast