Yhteistyöllä paikallista osaamista Asuntomessuille

WinNovan Tähti, messutalo numero 7, on kolmelle hengelle suunniteltu esteetön koti. Talo on kaksikerroksinen, platform-menetelmällä toteutettava puutalo, jossa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Lisäksi tontille nousee autotalli ja pihasauna. Neliöitä on yhteensä noin 250.

Länsirannikon Koulutus Oy WinNovassa on ollut jo vuosien ajan tapana rakentaa oikeita taloja opiskelijavoimin ja myydä ne valmiina. Viime vuonna kohteeksi oli jo valikoitumassa talliosakkeen rakentaminen Ulasooriin, kun Asuntomessujen organisaatiosta otettiin yhteyttä.
– Innostuimme ainutkertaisesta mahdollisuudesta rakentaa messutalo, kertoo rehtori Juha-Pekka Koivusalo.
Tallirakennus sai jäädä odottamaan vuoroaan, kun katseet suuntautuivat Karjarantaan.

Messukohteen rakentaminen opiskelijavoimin tuo toki mukanaan uudenlaisia haasteita. Yksi on aikataulu, jossa on nyt pakko pysyä. Onneksi WinNovassa on myös aikuisopiskelijoita, jotka pystyivät työskentelemään kesälläkin.
Koivusalo kertoo, että talon perustukset tehtiin keväällä. Valmista pitää olla noin vuodessa.
– Tämä on ollut meidän opettajillekin uudenlainen prosessi. Tällä kertaa palkkasimme työmaalle harjoitusmestarin, kokeneen talonrakentajan, insinööri Janne Räisäsen. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi, hänen avullaan työ etenee jouhevasti. Työmaan vastaavana koulutuspäällikkönä toimii Juhani Nygren.
WinNovan Tähti on messualueella erilainen myös ulkonäkönsä takia. Tumma puuverhoilu poikkeaa vaaleasta yleisvärityksestä. Talon on suunnitellut Arkkitehti- ja suunnittelutoimisto Martin Wolff.

Talo on suunniteltu ja tehty kuvitteelliselle perheelle, jonka isä on liikuntarajoitteinen. Siksi talo on esteetön ja siihen tulee esimerkiksi hissi.
Talo on kuitenkin jo nyt myynnissä ja mahdollinen ostaja voi vielä vaikuttaa esimerkiksi pintaratkaisuihin talon sisällä.
Myyntihinta on 429 000 euroa.

Taloprojektin lähdettyä liikkeelle WinNova alkoi etsiä yhteistyökumppaneita. Juha-Pekka Koivusalo iloitsee siitä, että yhteistyökumppaneiksi löytyi paikallista osaamista: Satakunnan Osuuskaupan Kodin Terra, Suunnittelutoimisto Rock My Businessin sisustusarkkitehti Riia Rauhala ja Porin kaupan keskus Kävis.
Rakennus- ja pintamateriaalit sekä kiintokalusteet valitaan Kodin Terrasta, joka vastaa myös kohteen pihasuunnittelusta ja toteutuksesta.
Satakunnan Osuuskaupan toimialajohtaja Jussi Kaartinen kertoo, että jo sijaintinsa ansiosta Kodin Terra on usean messukohteen tavarantoimittaja.
– Yhteistyö messuilla on tärkeää, sillä emme halunneet lähteä rakentamaan omaa kohdetta. WinNova on meille oikein sopiva yhteistyökumppani: mukana on opiskelijoita, paikallinen sisustussuunnittelija ja sokerina pohjalla Kävis, jolloin saamme mukaan myös Sokoksen ja keskustan muun tarjonnan, hän sanoo.
– Kun messuille odotetaan noin 125 000 kävijää, on tärkeää että he saavat tietoa paikallisista palveluista ja toivottavasti messumatkallaan myös niitä käyttävät, hän jatkaa.

Riia Rauhala on suunnitellut WinNovan Tähden sisustusta vuoden alusta alkaen. Hänen mukaansa nyt on syntymässä hyvin mielenkiintoinen kohde, joka tuo esiin Poria ja porilaisuutta. Mukana on taidonnäytteitä myös muualta maakunnasta, esimerkiksi Ulvilan Köysipunomon köysiä ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden teoksia.
Juha-Pekka Koivusalo kertoo, että tarkoitus on tuoda kohteeseen myös WinNovan muiden toimialojen opiskelijatöitä.
– Niiden kautta saamme messukohteeseen oppaille tarinoita kerrottaviksi.

Porin kaupan keskus Kävis on yksi kohteen yhteistyökumppaneista. Sen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki tuo taloon sisustuselementtejä Käviksen liikkeistä, esimerkiksi tekstiilejä, kasveja, irtovalaisimia.
– Käviksellä on sisustajalle todella monipuolinen tarjonta. Riia Rauhala suunnittelee sisustuksen ja sen jälkeen minä lupaan etsiä hänelle suunnitelmaan sopivia tuotteita Kävikseltä, Sainio-Lehtimäki sanoo.
Hän toivoo nyt, että Käviksen kauppiaat ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat, millaisilla tuotteilla voisivat olla mukana. Kaikki talon sisustuksen elementit tulevat kohteeseen näkyville tuotelistaan. Kävijöille jaetaan myös mukaan esitteitä.
– Ja mikä estää laittamasta omaa tuotetta messutarjoukseen, Sainio-Lehtimäki vinkkaa.

WinNovan Tähti -messutalon valmistumista tullaan jatkossa seuraamaan Satakunnan Viikossa. Kävis on osa Satakunnan Viikkolehtiä.
Kohteella on myös oma YouTube-kanava, joka löytyy nimellä WinNovan Tähti – rakennustyömaalla tapahtuu.

Jutun kakkoskuvan näet klikkaamalla talokuvan auki ja siirtymällä nuolen avulla toiseen kuvaan.

Sanna Jääskeläinen