Yksi kerros maan alle

Paavo Palojärven pyörittämä legendaarinen grilli Porin Eetunaukiolla sulki ovensa viime syksynä. Sen jälkeen ohikulkijat ovat arvailleet, mitä kaupungin keskeisemmällä liikepaikalla tapahtuu jatkossa.

Hiljaiselo tontilla on nyt päättynyt. Rakennustyöt käynnistyivät toissaviikolla.
– Eetunaukiolle nousee uusi ravintolarakennus. Halusimme ajoittaa rakennustöiden aloittamisen vasta Porin vilkkaan tapahtumaviikonlopun jälkeiselle viikolle. Nyt työt ovat täydessä vauhdissa. Valmiina kolmeen tasoon rakentuva ravintola on maaliskuun lopulla 2017, kertoo rakennusprojektista vastuussa oleva Astora-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakanpää.

Neliöitä uudessa ravintolarakennuksessa on reilut 420. Astora-Rakennus Oy:n teknisen johtajan Mika Rajamäen mukaan rakennuksen julkisivu tulee olemaan lasia ja tiiltä.
– Maan päälle rakennettavien tilojen lisäksi myös maan alle tehdään kerros. Sinne sijoittuvat muun muassa henkilökunnan sosiaalitilat ja varastotilat.

Lokakuussa Vanhankylän koulun mittavan remontoinnin Ulvilassa aloittavan Astora-Rakennus Oy:n rakennuskohteita on aiemminkin ollut Porin ydinkeskustassa.
– Jokaiseen rakennushankkeeseen liittyy aina omat haasteensa. Kun rakentaminen tapahtuu vilkkaiden asiakasvirtojen keskellä, siinä on omat kuvionsa. Olemme Eetunaukion projektissakin ihmisten katseiden alla. Pyrimme toimimaan tehokkaasti, mutta kuitenkin niin, että rakennustöistä olisi mahdollisimman vähän haittaa muulle alueen toiminnalle, painottavat Hakanpää ja Rajamäki.

Astora-Rakennus Oy kaivaa ravintolan kellarikerroksen 4,5 metrin syvyyteen. Töitä tehdään keskimäärin 25–30 hengen voimin.
– Syksy epävakaisine säineen on jo tulossa, joten pyrimme saamaan laatan ripeästi kuntoon ja montun mahdollisimman nopeasti täytettyä, korostavat Hakanpää ja Rajamäki.

Eetunaukion ravintolan on suunnitellut Sebastian Küttner Arkkitehtitoimisto Küttner Ky:stä. Rakennuttajana on Jyrki Palojärvi.
– Päätökset uuden ravintolan yrittäjistä tehdään lähiviikkojen kuluessa, kertoo Palojärvi.

Vesa-Pekka Järvelä