A-
A+
Metsätalous ei ole ensimmäisenä koronan kourissa jos muuten maailmantalous pyörii.
Kuva: Jukka Silvast
Satakunnan kauppakamari kysyi alueensa yrityksiltä, missä mennään korona-aikana. Kysely tehtiin maanantain ja tiistain aikana.
– Halusimme nopeasti kartoittaa tilanteen, toimitusjohtaja Minna Nore kauppakamarilta kertoo.
– Satakunnassa näyttäisi siltä, että meillä on vakaita, isoja toimijoita, joiden toimitusketjut ovat suhteellisen selkeitä. Nämä toimijat pystyvät sopeutumaan päivä kerrallaan ja suojaavat näin maakuntaa, Nore kertoo tuloksista.
Muutamat uuteen kulutuksen tapaan liittyvät yritykset ovat jopa saaneet yllättävän isoa kysyntää, kun maamme varautuu tuleviin päiviin. – Elintarvikkeiden osalta voimme olla iloisia siitä, että maakuntamme toimii Suomen ruoka-aittana, sillä nyt tällä on todellakin iso merkitys.
Huolta aiheuttavat palvelualan yritysten mahdoton tilanne ja maksuvalmiuden ylläpitäminen. Nore sanoo, että näissä asioissa valtiolla on ratkaiseva rooli siinä, miten siirrymme takaisin normaalitilanteeseen. Myös vuokranantajien ja muiden toimijoiden joustoa tarvitaan. Tällaisissa kohdissa punnitaan koko kansakunnan sopeutumiskyky.
Kyselyn perusteella alihankinta- ja kokoonpanoteollisuudessa komponenttien saatavuus muodostunee isoksi ongelmaksi. Korvaavien ratkaisujen löytyessä hintataso syö katteen. Neuvottelut ja uusien kauppojen solmiminen on haastavaa. Etätyöskentely tulee tulikokeeseen, mutta monilla siihen on onneksi mahdollisuus ja valmius. Riskienhallinta luo uusia käytänteitä sekä työntekoon että vuorovaikutukseen.
Kauppakamarissa nähdään, että tilanne voi muuttua tuntitasolla.
– Yhdessä toivottavasti onnistumme minimoimaan tämän kriisin vaikutuksen ja saamme elinkelpoiset yritykset vietyä yli pahimman. Nyt on tietenkin erittäin tärkeä toimia nopeasti, selkeästi ja muistaen, että tilanne on todella poikkeuksellinen.
Tuloksia:
• Kyllä, koronavirus tulee vaikuttamaan 90,9 %
• Ei ole vielä vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti 54,2 %
• Odotus negatiivisesta vaikutuksesta seuraavan 2 kuukauden aikana – paljon 34,2 % ja jonkin verran 58,3 %
• YT-neuvottelut aloitettu 20,2%
• Emme odota lomautuksia seuraavan kahden kuukauden aikana 53,3 %
• Konkurssin riski on noussut merkittävästi 26,9 %
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma