A-
A+
ASKO TANHUANPÄÄ
Rauman Latu on noin 1 100 jäsenellään yksi Rauman alueen suurimmista ihmisten liikuttajista, mutta samalla todennäköisesti myös yksi kaikkein tuntemattomimmista. Sitäkään ei tiedetä, että Ladun Sorkan kylässä ylläpitämä Latumaja on monipuolisine liikuntareitistöineen matalan kynnyksen kohde, jonne ovat tervetulleita myös yhdistyksen ulkopuoliset liikkujat vauvasta vaariin. Latumajan omistaa Rauman kaupunki, mutta Latu on pitänyt sitä kunnossa jo 1970-luvulta lähtien.
– Tämän tyyppisten ulkoilukohteiden merkitys on vain korostunut, kun moni suorituspaikka on jouduttu koronapandemian takia sulkemaan. Nyt on aika lähteä ulos koko perheen voimalla. Talvella ylläpitämämme reitit on tarkoitettu hiihtäjille ja lumen lähdettyä sitten taas maastopyöräillään ja patikoidaan, Rauman Ladun puheenjohtaja Kai Raikunen tiivistää.
Rauman Ladussa on panostettu jo pitkään perhe- ja lapsitoimintaan, johon yhdistys on säännöllisesti myös kouluttanut ohjaajia ja muita osaajia. Hyvä esimerkki saavutetusta suosiosta on yhdessä Suomen Ladun kanssa järjestetty Angry Birds Go Snow -tapahtuma, joka keräsi jopa 900 kävijää.
– Latumajalle vie kaupungista edestakaisin mitaten 12,1 kilometrin reitti, jolla näkee päivittäin myös perheen kanssa liikkeellä olevia pienempiä vaeltajia ympäri vuoden. Vähemmän hiihtokokemusta omaavat voivat tulla Latumajalle vaikka autolla, sillä täällä odottaa pellolle vedetty matalan kynnyksen latu. Rauman Latu pitää yllä myös Pomppusten golfkentän latua, joka on saanut tosi kovan suosion raumalaisten keskuudessa, varapuheenjohtaja Harri Laiho sanoo.
– Koko perheen voimin liikkuvat ovat tykästyneet myös Nasulammen ympäristöön, jonne on matkaa Latumajalle vievän reitin kaupungin puolisesta lähtöpisteestä vain noin 500 metriä. Sinne on rakennettu esteetön elämyspolku, jonka varrelta löytyy muun muassa lintutorni ja tasapainorata. Lammen keskellä on viihtyisä nuotiopaikka, Terhi Lindfors, yksi Rauman Ladun koulutetuista lasten liikuntaohjaajista selvittää.
– Meillä toimii neljä erillistä pienemmille lapsille suunnattua ryhmää eli Metsänuppuset, Metsämyttyset, Metsämörrit ja lisäksi vielä kouluikäisten Metsävaeltajat, listaa Lindfors.
Nasulammen alueen ja samalla koko Latumajan reitistön tarjonnan parantamiseen ja monipuolistamiseen tähtäävään kehityssuunnitelmaan Rauman latu on hakenut myös rahoitusta ulkoliikunnan ja luontomatkailun olosuhteiden nostamiseen tähtäävästä Outdoor Leader -hankkeesta. Päätöksen rahoituksesta tekee Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka.
Rauman Latu esittelee omaa hankettaan kaikille avoimessa ja maksuttomassa And out we go! Benefits of outdoor activities -webinaarissa, joka järjestetään torstaina 18. helmikuuta kelllo 11–15.30. Pääpuhujaksi on saatu huippukokki Michael Björlund. Tapahtumaan voi tutustua Facebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/events/453715802458102
– Joudumme vielä tarkentamaan aluerajoitusten takia omaa hankehakemustamme ja näillä näkymin työt voisivat alkaa täysillä vuonna 2023 kehityssuunnitelman tekemisestä vastannut Harri Laiho laskee.
– Toiminnan jatkuva kehittäminen on tärkeä osa Rauman Ladun strategiaa. Ihmisille halutaan tarjota entistäkin helpompi mahdollisuus lähteä luontoon erilaisten aktiviteettien kautta. Siitä pidetään kiinni muuallakin kuin vain Latumajan reitistöllä, että kynnys säilyy vastakin matalana. Se mahdollistaa myös ulkomailta tuleville ja vähemmän metsässä liikkuneille pääsyn suomalaisen luonnon antimista nauttimaan. Jokainen voi tulla mukaan esimerkiksi perhenuotiolle omalla äidinkielellään, linjaa Laiho.
Latumajalle pääsee helposti myös maastopyörällä suoraan Rauman kaupungista. Perillä mahdollisuus on lainata esimerkiksi lumikenkiä, joiden suosio on noussut viime vuosina huimasti.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma