A-
A+
Lainsuojattomia järjestävät tänä vuonna tuotantosuunnittelija Salla Jyrkänne, tuotantoassistentti Henri Välikangas, Lippulinjan vastaava Laura Vappula, festivaalijohtaja Angelika Meusel ja tuotantosihteeri Linnea Kotiniemi.
SV Sanna Jääskeläinen
SV Sanna Jääskeläinen
Syyskuussa 2000 Rakastajat-teatteri teki jälleen jotain erilaista. Se järjesti vapaille teatteriryhmille tarkoitetun Lainsuojattomat-festivaalin.
Rakastajien teatterinjohtaja Angelika Meusel muistaa sen hetken noin vuotta aiemmin, josta festivaali sai alkunsa.
– Tulin Helsingistä kotiin ja sanoin Kaitsulle (Kai Tanner): Nyt järjestetään festivaali!
Meusel oli ollut Kansallisteatterin järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin vapaiden ryhmien ja laitosteattereiden yhteistyötä.
– Lähdimme sen jälkeen Kristian Smedsin, Leea Klemolan, Jari Juutisen ja muutaman muun kanssa baariin. Siellä totesimme, että vapaa kenttä tarvitsee oman tapahtuman.
Tapahtumaa ei haluttu Helsinkiin.
– Minä sanoin, että me voidaan järjestää se Porissa.
Ensimmäiset Lainsuojattomat pidettiin muun muassa Rakastajat-teatterissa ja Porin teatterin studiossa 20.–24.9.2000. Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli tapahtuman suojelija.
Porilaiset ottivat Lainsuojattomat lämpimästi vastaan.
– Se oli käsittämätöntä. Festivaali löysi heti yleisönsä, Meusel kertoo.
– Pori on sopivan kokoinen kaupunki, festivaalista tuli koko kaupungin oma juttu. Se innosti jatkamaan. Tapahtuma on tärkeä myös vapaille ryhmille, täällä näkee muiden esityksiä ja vuosien varrella on syntynyt paljon erilaisia yhteistyöprojekteja, hän jatkaa.
Katuteatteri oli mukana heti alussa. Taiteilijoiden ilmestyminen Eetunaukiolle kertoo kaupunkilaisille: Festivaali on täällä!
– Se oli uutta alussa, eikä vielä tänä päivänäkään Suomessa katuteatteri ole kovin yleistä. Meillä se on tärkeä osa festivaalia ja kerää myös sellaista yleisöä, joka ei käy muissa esityksissä. On ollut kiva huomata, että myös koululuokat tulevat katuteatteria katsomaan, Meusel sanoo.
Lainsuojattomien piti alun perin olla kolme vuotta Porissa ja lähteä sitten kiertämään eri kaupunkeihin. Toisin kävi. Festivaali järjestetään Porissa syyskuun alussa jo 19. kerran.
– Kun olimme järjestäneet kolmet festarit, ei kukaan enää halunnut siirtää tapahtumaa. Lainsuojattomat oli löytänyt paikkansa, Meusel sanoo.
Alkuvuosina festivaali teki yhteistyötä Pori Folkin kanssa ja sai EU-tukea. Kun se loppui, tuli pieni notkahdus.
– Yksi vuosi meni tosi tiukilla. Muut ryhmät maksoivat osallistumismaksua ja osa majoittui Anniksella.
The 24 hour plays Pori -esitys potkaisi käyntiin festivaalin uuden tulemisen. Nyt esitys tehdään Porissa jo kuudennen kerran.
Tänä vuonna Lainsuojattomat on yhdeksänpäiväinen festivaali. Pituutta kasvatettiin viime vuonna ja siitä on tullut hyvää palautetta.
Luvassa on jälleen vaikka mitä. Erilaisia esityksiä on noin 50. Kansainväliset vieraat tulevat tänä vuonna Irlannista, Australiasta ja Ruotsista.
– Ajan hermolla ja aina vähän edellä, tiivistää Meusel festivaalin idean.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma