A-
A+
Lippu autossa on merkkinä, että vainajan saatto on meneillään. Hautaustoimiston toimitusjohtaja Tero Teuho ajaa saattoautoja ja tuntee tavat ja kanssa-autoilijoiden reaktiot.
Jukka Silvast
Jukka Silvast
Otanko lakin päästä, kun vainajaa kuljettava auto kulkee ohi? Voinko ohittaa autollani ruumisauton?
Kysymyksiä arkielämästä. Alan ammattilainen avaa käytösmalleja, joihin löytyy lakipohjaakin.
– Suomen lippu osoittaa, että vainaja on kyydissä ja saatto meneillään, toimitusjohtaja Tero Teuho Hautaustoimisto Anja Viitala Oy:sta kertoo aluksi.
Teuho johtaa 12 hautaustoimistoa eri puolilla Suomea, kuten Porissa, Kankaanpäässä ja Huittisissa. Hän on osallistunut vuosikymmenet hautauspalvelun kaikkiin tehtäviin.
– Yleensä ruumisautoa kunnioitaan. Joskus vanhemmat miehet tien varressa ottavat lakin päästää, kun ajamme ohi.
– Entisinä aikoina lapsia opetettiin kotona, miten menetellään ja kunnioitetaan vainajia. En tiedä, miten tämän päivän nuoria on kasvatettu, hän juttelee.
Teuho sanoo, että hänen yrityksellään on suvussa juuret 1920-luvulla – nyt jo neljännessä polvessa. Matkalle mahtuu saatto jos toinenkin.
Hän kertoo kohdannessa valtateillä monenlaisia kanssa-autoilijoiden reaktioita, mutta niille löytyy usein luonnollisia selityksiä. Joskus saattoautolle on painettu pilliäkin.
– Kun saattoauton nopeus valtaväylillä on maksimissaan 80 km/h, kaikki eivät havaitse Suomen lippua ja tulkitsevat auton olevan turhaan tien tukkona. Ilman lippua kulkevana auto on normaali ajoneuvo liikenteessä.
Lisäksi saattoautojen mallit ovat nykyisin monipuolistuneet, jopa pakettiautoista muutettuja malleja on liikenteessä.
– Kaikki kanssa-autoilijat eivät vaan tunnista auton tehtävää.
Saattoauton saa ohittaa, mutta Teuho kertoo lakiin kirjoitetun, ettei saattoletkaa saa katkaista. Eikä saattoauton ohittaminen muutenkaan kuulu hyviin tapoihin.
– Ohitetaan koko letka sitten kerralla, hän opastaa.
Sama koskee taajamia.
– Jos on ammattitaitoinen kuljettaja, hän pystyy pitämään saaton koossa. Hän osaa ennakoida tilanteita. Taajamassa nopeus on maksimissaan 30–40 km/h.
Saattoauton väritys on määrätty kolmeen vaihtoehtoon: musta, valkoinen tai hopea.
Tero Teuho myöntää ajan muuttuvan, mutta hän suosii perinteisiä käyttäytymismalleja.
– Vanhemmille ihmisille tulee kynnys kysyä, voiko niin ja niin menetellä. Kuten jos esimerkiksi vainajan saattomatkan halutaan kulkevan jokin rakkaan paikan kautta, ei rohjeta pyytää. Se on yleistä.
– Ajan viikottain kodin kautta saatossa, hän kertoo.
Eikä se ole rahasta kiinni, se tulee normaalin palvelun hintaan, jos koti ei sijaitse kovin etäällä saattoreitistä.
Kuoleman monelta kantilta nähneenä hän suhtautuu asioihin selvästikin rauhallisesti.
–Tässä oppii arvostamaan elämää, enkä pienistä asioista halua rutista. Työssä näkee, miten ihmisen henki on hiuskarvan varassa.
Gallen-Kallelankatu 8
28100 Pori
Valtakatu 3
26100 Rauma