A-
A+
Marja Mykrä seisoo yhdessä juuri valmistuneen As Oy Karhunpesän 64:stä asunnosta. Asunnon ikkunasta on näköala Kirjuriin.
Pauliina Vilpakka
Kiinteistövälittäjä Marja Mykrä oli ajatellut jatkavansa eläkeikään asti Porin Huoneistokeskuksella työssään, josta hän on aina pitänyt.
Kun sitten marraskuussa yllättävä työtarjous tuotiin hänen eteensä kuin tarjottimella, Mykrä päätti kuitenkin ottaa haasteen vastaan.
Vuodenvaihteesta lähtien Mykrä on rakennusliike MVR:n myyntijohtaja. Jatkossa hän suunnittelee ja myy koteja, jotka ovat kenties vasta alustavina ideoina paperilla.
– On ainutlaatuista, että pääsen toteuttamaan asiakkaiden toiveita arkkitehtisuunnittelusta lähtien, aina siihen asti kun asukas muuttaa sisään uuteen kotiinsa, Mykrä iloitsee.
Kiinteistövälittäjän ammatissa Mykrä on nähnyt koko elämän kirjon. Aina asunnon ostaminen ei ole iloinen asia.
– Asunto voidaan ostaa esimerkiksi viimeisiksi yhteisiksi vuosiksi. Puoliso voi olla sairas, ja ajatellaan, että toinen jää siihen asumaan toisen kuoltua.
Alkavat ja päättyvät ihmissuhteetkin ovat yleisiä syitä, jotka saavat ihmiset asuntokaupoille. Mykrän mieleen on jäänyt eräs pariskunta, joka toisistaan tietämättä muutti samaan taloyhtiöön. He tutustuivat, rakastuivat ja muuttivat yhteen. Myöhemmin lusikat laitettiin jakoon, ja molemmat muuttivat omiin asuntoihinsa. Lopulta pari päätti kuitenkin palata yhteen, ja muuttaa uudestaan saman katon alle.
Aina kun asunto vaihtui, Mykrän puhelin soi.
– He ovat yhdessä tänä päivänäkin, Mykrä kertoo.
Vastaus sanalle ”miksi” on Mykrän kokemuksen mukaan kiinteistövälittäjälle oleellinen tieto.
– Mitkä ovat ne syyt, että joku muuttaa, se on tärkeä ymmärtää, hän teroittaa.
Kokeneella kiinteistövälittäjällä on toki myös käsityksensä siitä, millaisia konkreettisia asioita asunnon ostaja tänä päivänä toivoo rahansa vastineeksi.
– Nyt asunnolta halutaan avaruutta. Vaate- ja varastotilaa pitää olla riittävästi. Melkein kaikissa vaatekomeroissa on liukuovet siitä syystä, etteivät aukeavat ovet veisi tilaa. Isommissa asunnoissa on tyypillisesti kaksi wc:tä. Sähköauton latauspaikat ja isot pyörien säilytystilat ovat myös tulleet tärkeiksi.
Lämmitysnäkökulmasta vesikiertoinen lattialämmitys ja kaukoviilennys ovat nykyajan juttuja. Niiden avulla asukas pystyy ennakoimaan asumisesta koituvat kustannukset.
Kokenut kiinteistövälittäjä uskoo, että Pori on hyvä kaupunki myös sijoitusasunnon hankkimiseen.
– Näen työssäni ihan läheltä, kuinka tästäkin talosta vuokralle tarjotut kohteet ovat menneet saman tien, hän perustelee.
Mykrän mukaan asuntosijoittajat jakautuvat kahteen selkeään leiriin: toiset haluavat sijoittaa vanhempiin asuntoihin kaupungin reunamilla, ja toiset puolestaan uudempiin saunallisiin asuntoihin keskustan läheisyydessä.
– En voi erotella, kumpi on parempi taktiikka. Asiaa voi katsoa kahdesta suunnasta, hän sanoo.
Mykrän arvion mukaan Pori kasvaa kymmenisen vuoden kuluessa seuraavaksi pohjoiseen.
– Joen vartta pitkin mennään niin paljon kuin sitä on. Puuvillan alue, Konepajan ranta, Hyvelä, Lotskeri ja Ruosniemi ovat alueita, joiden suuntaan tulevina vuosina rakennetaan.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma