A-
A+
ASKO TANHUANPÄÄ
Satakuntalainen yrittäjyys sai merkittävän luottamustehtävän, kun euralaisen perheyhtiön Pintos Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Pere valittiin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajaksi. Tehtävässään juuri 50 vuotta täyttänyt Pere aloitti kuluvan vuoden alussa. Aiemmin hän on toiminut saman valtuuskunnan jäsenenä ja Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnassa.
– EK:n satajäseninen yrittäjävaltuuskunta on foorumi, jonka tehtävänä on muodostaa yrittäjäyhteisön kanta moniin eri asioihin. Kokoamme yrittäjien äänen ja pidämme sitä myös yllä, Pere taustoittaa.
Tuomas Peren lisäksi valtuuskunnassa ovat Satakunnasta mukana myös Fredman Operations Oy:n Peter Fredman, Silmäoptikot Palmu Oy:n Pekka Palmu, Panimoravintola Beer Hunter's Oy:n Mika Tuhkanen ja Fiblon Oy:n Pekka Ekberg.
Uusi puheenjohtaja painottaa, että yksituumaisuus ja rohkeus uudistua ovat niitä aseita, joilla Suomi pärjää taistelussa maailmanlaajuista koronapandemiaa vastaan. Hän sanoo samojen asioiden koskevan luonnollisesti myös Satakuntaa.
– Suomi on pieni, vain viiden ja puolen miljoonan ihmisen maa, joka ei pärjää ilman yksituumaisuutta ja joukkuehenkeä. Niitä tarvitaan ihan ensimmäiseksi koronan selättämiseksi, mutta työ ei lopu siihen. Kunhan muistamme puhaltaa jatkossakin yhteiseen hiileen, on asemamme vahva myös ajassa koronan jälkeen.
– Nyt on jokaisen syytä unohtaa lyhyen tähtäimen politikointi ja pistää sen sijaan kaikki tarmo yhdessä aitoon ongelmanratkaisuun ja Suomen pelastamiseen, linjaa Pere.
Tuomas Peren mukaan tämän hetken ykkösasia on rokotusten hoitaminen maaliin mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Tähän tarvitaan hänen mukaansa myös yksityisen sektorin ja puolen puolen yhteistyötä.
– Tässä vaiheessa on syytä painottaa, että onneksi olemme mukana EU:ssa eli voima ja koko ovat valttia myös koronan torjumisessa. Uusia rokotteita hyväksytään koko ajan ja EU:n jäsenenä saamme niitä ensimmäisten joukossa jakeluun. Onnistunut lopputulos edellyttää kuitenkin nopeampaa toimintaa. Nyt tarvitaan johtajuutta, jotta haastava rokotusprosessi saadaan läpivietyä sujuvasti, Pere näkee.
Valtiolle Tuomas Pere jakaa kiitosta siitä, että yritysten asemaa on tuettu monipuolisesti. Parhaillaan jaossa on kustannustukipaketti numero kaksi, mutta näillä näkymin tarvetta löytyy vielä kolmannellekin paketille.
– Elpymisrahaa on luvassa myös EU:lta. Nyt pitää ensin selvittää, miten sitä saadaan Suomeen, jotta uusista ideoista pystyttäisiin kehittämään taas uutta yrittäjyyttä ja sitä kautta myös uusia työpaikkoja. Tässä tilanteessa on unohdettava aluepolitiikka sekä byrokratia ja edettävä sen sijaan koko maan etu edellä, tietää Pere.
– Kun kriisi on ohi, pitää Suomen kannalta elintärkeän pk-sektorinkin uskaltaa investoida ja kehittää toimintaa myös entistä kansainvälisempään suuntaan. Ne, joilla on välineet kunnossa heti koronan jälkeen, saavat varmasti tehtyä myös kauppaa. Apuvälineitä kehitystyöhön on saatavissa esimerkiksi Finnveralta ja Business Finlandilta, Pere muistuttaa.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma