A-
A+
Kovasti on jälleen ilmoille lausuttu odotuksia maan hallituksen SOTE-mallin maaliin saamisesta. On harhauduttu kuvittelemaan, että yli vuosikymmenen kestänyt hallinnon uudistus pakottaisi meidät odottamaan eräänlaisessa välitilassa, että joku muu tekee asiat paremmiksi puolestamme. Näin ei suinkaan ole. Rehellisesti asiaa tarkastellen huomaamme olevan itsensä pettämistä kuvitella, että uusi lainsäädäntö uusine maakunnallisine hallintojärjestelmineen korjaisi kuntalaisten tarvitsemat palvelut puolestamme tai auttaisi taloudellisen kantokyvyn kasvua. Meillä on täysi mahdollisuus ja itseasiassa velvollisuuskin kunnissa vastata ihmisten palvelutarpeeseen paremmin ja uudenlaisilla ratkaisuilla.
Omassa kunnassani olemme lopettaneet odottelun ja tehneet uudistuksia ja parannuksia. Parannuksia ihmisten tarvitsemiin palveluihin ja kuntalaisten verokertymän taloudellisempaan käyttöön. On muun muassa perustettu perhekeskus tuottamaan perhepalveluita terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteisellä tekemisellä. On uudistettu ikäihmisten palvelurakennetta monipuolisemmaksi eikä tyydytty vain kahteen äärimalliin, koti tai tehostettu palveluasuminen. Hammashuoltopalveluissa ollaan siirtymässä keskushammashoitolaan lisättynä mobiiliyksiköllä. Terveyskeskussairaalan vuodeosastohoitoa on tiivistetty ja täydennetty 24/7 toimivalla kotisairaalalla. Avoterveydenhuollon vastaanottotoiminta on uudistettu tiimimallin mukaiseksi vaikuttavan toiminnan takaamiseksi.
Kaikkea tarvittavaa palvelua ja sen uudistumista ei kunta voi yksin, omalla tekemisellään saada aikaan. Meillä on todettu monituottajamallin olevan edellytys uudistumiselle, tae palveluiden monipuoliselle tarjonnalle ja tuki juuri oikeanlaisen palvelun saamiselle oikea-aikaisesti. Palvelusetelin käyttöönottoa on entisestään laajennettava meidänkin, tarjotaksemme kuntalaisille heidän tarvitsemansa palvelun nopeassa aikataulussa ja täten ehkäistä raskaamman palvelutarpeen muodostumista raskaine kuluineen. On jokaisen kuntalaisen etu, että käytämme kaiken tarjolla olevan osaamisen varhaisessa vaiheessa palveluntarvitsijan hyväksi.
SataSote valmistelu on edennyt hyvässä hengessä ja tavoitteellisesti. Hankkeet ovat sisällöllisiä ja hankejohtajat ovat sitoutuneet työhönsä satakuntalaisten parhaaksi. Maakunnan kokoisiakin palvelutarpeiden koordinointitilanteita on, vaikkapa lastensuojelu ja erikoissairaanhoito mainiten. Meillä on siis täysi mahdollisuus toimia riippumatta mahdollisesta SOTE-uudistuksesta joka ei läpi mennessäänkään yhdenkään kuntalaisen palvelua paranna. Me itse, erikseen ja yhdessä, joko parannamme tai odotamme. Täysi mahdollisuus tähän on myös kuntapohjalta, yhteistyötä hyödyntäen.
Tinja Tähtinen
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja, SataSote johtoryhmän jäsen, Huittisten Kokoomus ry:n puheenjohtaja. Työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sairaanhoitajana
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma